10 slaaptips voor je baby

Heb je een baby met slaapproblemen en wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby beter gaat slapen? Of wil je gewoon dat je baby net even wat meer uurtjes achter elkaar slaapt zodat jij ook een beetje tot rust kunt komen? Er zijn een heleboel tips waarmee je de nachtrust van jou en je baby kunt verlengen. Wij hebben voor jou de tien belangrijkste slaaptips op een rij gezet zodat je straks alleen nog maar heerlijke nachten tegemoet gaat! Slaap lekker, maar eerst: lees verder!

babyslapen


#1 Ritme

Ritme is onwijs belangrijk voor je baby. Soms kan het lastig zijn om de slaapsignalen van je baby te herkennen, een ritme geeft je dan houvast. Een baby van een paar weken oud is bijvoorbeeld hooguit twee uur per keer wakker, dus dan weet je ongeveer wanneer je kunt verwachten dat je baby slaperig is en het tijd is om naar bed te gaan. Bovendien zorgt een goed slaapritme ervoor dat je baby niet oververmoeid raakt, oververmoeide baby's zijn namelijk vaak moeilijker in slaap te krijgen dan uitgeruste baby's.

#2 Niet te lang slapen

Laat je baby niet te lang slapen: als je jonge baby steeds te lang slaapt, is dit niet goed. Maak je baby dan het liefst gewoon wakker. Niet alleen heeft je baby op zijn minst om de drie uur zijn voeding nodig, maar als je baby te lang slaapt overdag, kan dit ten koste gaan van zijn nachtslaap en vice versa. Als je de baby wakker maakt, doe dit dan voorzichtig. Haal bijvoorbeeld het dekentje van hem af, zodat je baby uit zichzelf wakker kan worden. 

#3 Dag & nachtritme

Baby's die net zijn geboren, hebben nog een omgekeerd dag- en nachtritme. Het duurt even voordat dat naar een ritme verandert waarbij de baby overdag wakker is en 's nachts meer zal slapen. Ook hier kun je jouw baby bij helpen. Zo kun je proberen om overdag wat actiever te zijn en voor licht te zorgen en 's nachts een rustige omgeving te creëren die zo donker mogelijk is. Als je baby bijvoorbeeld 's nachts wakker wordt, gebruik dan een klein lampje en probeer niet met je baby te praten. Overdag kun je juist weer bewust meer geluid maken. Zo stimuleer je een goed dag- en nachtritme van je baby.

fopspenen set Hey Bowtie (set van 2 stuks)Elodie Details ikbenzomooi.nl
€ 8,90
fopspeen Haute Couture Sprinkle PurpleSuavinex ikbenzomooi.nl
€ 5,95
fopspenen set Feather Love (set van 2 stuks)Elodie Details ikbenzomooi.nl
€ 8,90

#4 Inbakeren

Je baby inbakeren kan helpen om hem beter te laten slapen. Door de geborgenheid van een inbakerdoek slapen baby's namelijk beter. Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, ter hoogte van de armpjes strak en losjes ter hoogte van de beentjes. Door inbakeren wordt een een baby beperkt in zijn (onwillekeurige) bewegingen zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

#5 Schuin bedje

Als je baby last heeft van opkomend zuur (reflux of spugen) of van darmkrampjes, dan kan het helpen het bedje wat schuin te zetten.

#6 Draagzak 

Is je baby geen slaapkoning? Een draagzak of –doek kan uitkomst bieden. Gebruik het niet voor ieder slaapje, maar het helpt super om je onrustige baby weer rustig te krijgen of om je baby in ieder geval een slaapje te laten doen.

Nijntje Sprekende Knuffel - RozeNijntje Bol.com
€ 34,99
Imaginarium PinkiNico XL  - Grote muis knuffel - RozeImaginarium Bol.com
€ 52,95
BamBam Duck Cuddle knuffel blauwBambam wehkamp.nl
€ 13,95

#7 Goede slaapgewoontes

Het is belangrijk om te werken aan een vaste slaapplek en een vaste slaaproutine. Zonder dat het dwingend wordt, want je baby moet zich wel fijn en veilig voelen om te kunnen slapen natuurlijk. Maak een slaaproutine, bijvoorbeeld even knuffelen, muziekje aan, een aai over het bolletje en dag zeggen. Natuurlijk vallen baby's ook wel eens in slaap tijdens de voeding of vertrekken ze naar dromenland terwijl ze lekker bij je liggen. Daar is af en toe natuurlijk helemaal niets meer. Maar probeer er geen gewoonte van te maken, dit doorbreekt namelijk de vaste slaaproutine van je baby.

#8 Maak geluid!

Ga niet op je tenen door het huis lopen. Een beetje ‘white noise’ helpt baby’s juist om in slaap te vallen. Zo went je baby bovendien aan geluid terwijl hij slaapt.

#9 Oogcontact

Kijk regelmatig naar je baby: de ogen van je baby vertellen wanneer ze moe zijn. Maar je moet het wel kunnen zien. Baby's gaan bijvoorbeeld lang niet altijd al in hun ogen wrijven. Subtiele signalen geven ze wel, zoals wegkijken en draaien met de ogen. En dat kan maar één ding betekenen: bedtijd! 

#10 Maak je niet druk

Tot slot: maak je niet al te druk over de slaapgewoontes van je baby tijdens de eerste weken. Sta vooral niet teveel stil bij wat 'normaal' is en 'hoe het hoort'. Volg vooral je gevoel. Het zijn altijd chaotische weken die helemaal in het teken van je baby staan. Geef je hieraan over en laat iedereen gewoon even lekker wennen. No stress!

Anne 

Reageer