10 tips voor veilig zwemmen met kinderen

Yes, tijdens de zomervakantie wordt er weer volop gezwommen. Niets heerlijker dan lekker zwemmen in de zee. Maar helaas brengt dat ook de nodige risico's met zich mee. Zo kan het water onvoorspelbaar zijn en is het met alle drukte soms lastig om je kinderen onder toezicht te houden. Wij geven daarom 10 tips voor veilig zwemmen met kinderen. Lees mee!

veilig zwemmen


1. Ga regelmatig zwemmen
Voordat de zomervakantie begint, is het handig om je kinderen al veel te laten zwemmen. Zo komen ze in aanraking met het water, doen ze meer zwemervaring op en zijn ze beter voorbereid op zwemmen op vakantie.

2. Leg de regels uit
Leer je kinderen om te gaan met water en leg de gevaren uit van zwemmen. Leer ze bijvoorbeeld om nooit zonder papa of mama naar het zwembad te gaan, maar altijd eerst even te vragen of ze mogen zwemmen. Leer oudere kinderen ook dat ze niet in open water mogen duiken of springen. Je weet tenslotten nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt. 

3. Spreek af wie er oplet
Maar blijf altijd opletten op je kinderen en hou ze goed in de gaten. Het klinkt voor de hand liggend, maar even je kind uit het oog verliezen kan al gevaarlijk zijn. Spreek af wie er oplet: wissel samen met je partner af, maar blijf allebei scherp.

Nijntje Zwembandjes - 18 tot 30 kgNijntje Bol.com
€ 12,50
Puddle Jumper zwembandjes eend geelSevylor ikbenzomooi.nl
€ 25,95
Zwembandjes 20x20cm 2pcs PVBestway Bol.com
€ 5,99

4. Vermijd koud water
Is het zeewater koud? Dan kun je beter niet gaan zwemmen. Van te koud zeewater kun je namelijk kramp krijgen, waardoor je niet meer kunt zwemmen en verdrinkt. Zwem in dat geval liever bij een zwembad. 

5. Tot de navel
Gaan je kinderen zwemmen in de zee? Spreek af dat ze niet verder dan hun navel de zee in mogen. Kunnen je kinderen nog helemaal niet zwemmen of een beetje? Laat ze dan maximaal tot de knietjes in het water gaan.

6. Waterschoenen
Gaan jullie zwemmen bij rotsachtige stranden of rivieren? Zorg dan dat jullie voeten goed beschermt zijn moet voetbescherming. Een paar waterschoentjes bieden de uitkomst!  

Rucanor Waterschoen Sandalen WitRucanor Nelson
€ 7,99
Playshoes waterschoenen maritiem marine witPlayshoes KinderschoenBaby slofje
€ 18,95
Melissa KIDS FLOX Slippers blueMeisjes slippersZalando
€ 69,95 € 34,95

7. Let op de vlaggen
Op bijna ieder strand staan vlaggen om boodschappen af te geven. Een rood met gele vlag betekent meestal dat er strandwachten toezicht houden, een rode vlag betekent dat er niet gezwommen mag worden en een gele vlag geeft aan dat er gevaar is.  

8. Blijf dichtbij
Hebben je kinderen nog geen zwemdiploma? Zelfs met zwembandjes is het aan te raden om je kinderen om armlengte afstand van je te houden. 

9. Luchtbed op het strand
Wanneer er veel wind staat richting de zee, is het beter om luchtbedden of ballen op het strand te laten. Als het luchtbed te ver de zee indrijft, kan het voor kinderen verleidelijk zijn om erachteraan te zwemmen.  

10. Geef je kind een naambandje
Tot slot: op het strand is het vaak druk. Geef je kind daarom een naambandje met jouw telefoonnummer en naam erop. Zo kan iemand je altijd inlichten als jouw kind zoek is en iemand hem of haar heeft gevonden.  

 Lees ook: 21 x babykleding voor de zomer.

Anne 

Reageer