10 tips: zwanger & in shape!

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lijf en bruis je misschien niet zo van de energie als normaal. Sporten staat waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst, maar je wil toch graag in shape blijven. Hoe doe je dit? Neem onze 10 tips ter harte, dan zie jij er tijdens deze negen maanden fabulous uit en voel je je heerlijk in je vel!

zwanger-in-shape

1. Creëer routine

Routine werkt als een dolle, dit geldt ook voor een mommy-to-be. Bedenk welk moment in de week jou het beste uitkomt om extra te bewegen en neem iets in gedachten dat je fijn vindt om te doen. Zelfs een stukje lopen met de hond of lekker winkels kijken in je favo shopstad helpen al!

2. Eet niet voor twee

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is een fabeltje. Als je zwanger bent, wordt geadviseerd zes kleine maaltijden per dag te eten. Heb je een enorme craving en snak je naar iets zoets? Kies dan voor een bolletje vanilleijs, roomyoghurt met een handje rood fruit of maak een lekkere fruitsalade. Lekker én gezond!

3. Ga zwemmen

Dit is een ideale sport tijdens je zwangerschap. Je traint namelijk je armen en benen flink, maar je hebt geen last van je gewicht in het water en de kans op een blessure is klein. Bovendien schijnt het dat wanneer je in het eerste tremester van je zwangerschap iedere dag 30 minuten zwemt, je minder last hebt van misselijkheid. En je krijgt er ook nog eens lekker veel energie van! Waar wacht je nog op?

4. Lekker slapen

Met zo’n bolle buik is een goede nachtrust vaak ver te zoeken, kies daarom bewust voor een comfortabele houding. Slapen op je buik is – zeker in de tweede helft van je zwangerschap – niet te doen. Je linkerzij is het beste om op te slapen, in die houding krijgt je baby de maximale hoeveelheid bloed en voeding. Lig je het lekkerste met je benen en knieën gebogen? Leg een speciaal zwangerschapskussen tussen je benen en jij bent een ware sleeping beauty. Welterusten!

5. Bootcampen, jawel!

Misschien heb je weleens een clubje expecting moms gespot in het park, met een drill instructor erbij die schreeuwt wat ze moeten doen. Het ziet er wat heftiger uit dan het is, want bootcampen is eigenlijk best lekker. Wij zijn fan! Het fijne is dat je professionele begeleiding krijgt en je met ‘lotgenoten’ een workout doet. Stiekem ook best gezellig!

6. Drink veel water

Veel water drinken is goed voor je lijf en voorkomt uitdroging. Tijdens je zwangerschap zorgt het er bovendien voor dat je minder moe en misselijk bent! Ben je een beetje hongerig? Eet dan iets en drink een paar glazen water extra, dit vult je maag weer een beetje!

7. Power liften

Je kunt ervoor kiezen om te blijven werken aan je spierkracht tijdens je zwangerschap. Ga niet slepen en liften met (te) zware gewichten, maar train rustig je arm- en beenspieren met lichte gewichtjes en oefeningen. Van krachttraining ga je ook sneller vet verbranden, dus dat is dubbel plezier van je workout!

8. Denk aan je houding

Als je mooi rechtop staat lijk je wat slanker en de eerste vrouw die dit vervelend vindt, moet nog geboren worden. Tijdens deze spannende negen maanden heb je minder last van je (onder)rug als je op je lichaamshouding let. Probeer hier een paar keer per week bij te stretchen; zo blijf je lekker fit en soepel!

9. Relax met yoga

Als je niet zo’n zin hebt om je helemaal in het zweet te werken tijdens een bootcamp of te trainen met gewichten, biedt een iets rustigere sport als yoga ook uitkomst. Er wordt op veel plekken zwangerschapsyoga aangeboden, waarbij ze rekening houden met jouw lijf. Daarnaast is het sporten dan meteen een momentje van ontspanning...fijn!

10. Weeg jezelf niet te vaak

Je ontkomt er helaas niet aan dat je wat kilo’s aankomt tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen vinden dit vervelend en staan (iets te) regelmatig op de weegschaal. Best tricky, want je gewicht schommelt nogal door alle hormonen. Misschien heb jij dus zorgen om niets! Als je niet al te gek doet en een paar van onze tips opvolgt, ben jij vast een healthy mommy-to-be!

Elien 

Reageer