7 Tips voor veilig zonnen met kinderen

Met het lekkere zomerweer, is er niets fijner dan om er lekker met je kids op uit te gaan. En hoe heerlijk het ook is om de warme zonnestralen op je huid te voelen, het kan ook gevaarlijk zijn. De huid van baby's en peuters is namelijk vele malen kwetsbaarder dan die van onszelf. Dit komt omdat kleine kinderen tot vier jaar de beschermende stof melanine nog niet aanmaken.

Bovendien zijn je kinderen in de groei en dit betekent dat hun celdeling erg snel gaat waardoor beschadigde huidcellen haast niet kunnen herstellen voordat ze weer gaan delen. Als de huidcellen van je kindje beschadigd raken, kan dit ervoor zorgen dat ze daarna vaker verbranden en op latere leeftijd meer kans op huidkanker hebben. Het is dan ook super belangrijk om de huid van je kleintje goed te beschermen. Over naar de 7 tips voor veilig zonnen met kinderen!

zonbescherming kind

1. Vermijd (soms) de zon
Vermijd op bepaalde momenten de zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon op zijn sterkst en is het dus aan te raden om je kind uit de directe zon te houden. Laat kinderen buiten deze tijden om het liefst niet te lang in hun zwemkleding lopen, maar doe ze een t-shirt aan en geef ze een petje of hoed en een zonnebril om hun ogen te beschermen. Kinderen jonger dan 1 jaar kun je trouwens het beste helemaal niet in de zon laten. 

2. Smeer tot je erbij neer valt
Gaat je kind de zon in? Zorg dat ze in ieder geval een half uur voordat jullie de zon in gaan ingesmeerd zijn met een zonnebrandcrème met minstens factor 20. Smeer je kindje om de twee uur opnieuw in en ook meteen weer na het zwemmen. Ook al beweren bepaalde zonnebrandcrèmes waterbestendig te zijn, neem hier ook weer liever het zekere voor het onzekere en bescherm je kindje tegen de zon. Ook in de schaduw of onder een parasol kan de zon doordringen tot de huid. Smeer dus ook in de schaduw jezelf en je kind goed in om verbranding te voorkomen.

Chanel UV Essentiel zonnebrand - SPF 20wehkamp.nl
€ 51,06 € 45,95
Riviera Maison Pure Elements Sun Protection Spray SPF 30wehkamp.nl
€ 16,95 € 10,17
Garnier Ambre Solaire anti-uitdroging zonnemelk SPF30wehkamp.nl
€ 16,49 € 8,25

3. Check de houdbaarheid van je zonnebrandcrème
Jawel, ook je zonnebrandcrème, lotion of of spray heeft een houdbaarheidsdatum. Of het nu een verkooptruc is of de harde waarheid, wij nemen liever het zekere voor het onzekere. Na een half jaar is de factor van je zonnebescherming namelijk al gehalveerd en biedt deze dus niet meer de bescherming die op de verpakking staat. Koop dus liever zonnebrandproducten in kleine tubes, zodat je regelmatig een nieuw product kunt aanschaffen. Weet je in ieder geval zeker dat het goed zit met de bescherming!

4. Laat je kindje wennen
Door je kind geleidelijk te laten wennen aan de zon, ontstaat er een verdikking van de huid waarmee je kind bescherming opbouwt tegen de zon. Stel bijvoorbeeld aan het begin van een periode met mooi weer, je kind de eerste paar dagen niet te lang bloot aan de zon. Maar bijvoorbeeld ook na een periode van regen in de zomer, waarna je kind weer de zon ingaat.

zon

5. Schaf een goede zonnebril aan
Een goede zonnebril is essentieel! Vermijd dus liever goedkope speelgoedzonnebrillen zonder goede bescherming. Teveel zonlicht kan namelijke leiden tot schade aan de ogen. Ook hier geldt weer: hoe jonger je kind, hoe kwetsbaarder de ogen nog zijn. Zorg er verder voor dat de bril goed past: zo voorkom je dat het UV-licht via de bovenkant of zijkant de ogen kan bereiken. Een goede zonnebril kun je herkennen aan een CE-markering met daarachter een cijfer van 0 tot 4. 

6. Geef het goede voorbeeld
Geef zelf het goede voorbeeld aan je kinderen en ga niet liggen bakken in de zon. Je kindje kopieert nu eenmaal graag jouw gedrag en handelingen, dus grote kans dat je kindje dan ook in de zon wil liggen. Bovendien is overmatige blootstelling aan de zon ook niet goed voor een volwassen huid. Heb je thuis een zonnebank? Hier mogen je kinderen in ieder geval zeker niet onder.

ZONNEHOEDPolarn o. pyret Polarn O.Pyret
€ 17,90
Ray-Ban Clubmaster zonnebrilRay-Ban wehkamp.nl
€ 139,00
UV-BESCHERMEND ZWEMPAKPolarn o. pyret Polarn O.Pyret
€ 44,90

7. Koop kleding met UV-bescherming
Naast goed smeren kan kleding ook helpen bij het beschermen van de huid tegen de schadelijke UV-straling. Daarbij geldt dat donkere kleding iets meer bescherming biedt dan lichtere kleding. Maar helaas geeft gewone kleding, ter illustratie, maar een beschermingsfactor van vijf. Daarom is er tegenwoordig ook kleding met UV-bescherming te koop, die kinderen kunnen dragen in de felle zon. 

En tot slot: geniet van de zon! 

Lees ook: met je gezin emigreren naar Los Angeles. 

Anne 

Reageer