Dit moet je weten over sporten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap, staat je lichaam negen maanden lang op zijn kop. Je kunt misschien niet meer alles doen wat je voorheen deed door vermoeidheid, vanwege jouw gezondheid of die van je baby en later misschien simpelweg omdat je buik enorm is. Het kan dus zijn dat je tijdens deze negen bijzondere maanden ook je sportgewoonten moet aanpassen. Daarom vandaag: dit moet je weten over sporten tijdens je zwangerschap. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen en geven advies. Lees mee! 

sporten tijdens je zwangerschap

Kan ik sporten tijdens mijn zwangerschap? 
Het is geen probleem om te blijven sporten tijdens je zwangerschap. Ongeveer 50% van de zwangere vrouwen blijft dan ook gewoon sporten tijdens hun zwangerschap. En wanneer je sport en tijdens je zwangerschap je conditie onderhoudt, heeft dat niet alleen een positieve uitwerking op je mentale en fysieke gesteldheid, maar is de kans op spataderen en obstipatie ook aanzienlijk kleiner. 

Hoe vaak mag ik sporten?
Hoe vaak je gaat sporten en hoe hard je daarbij traint, is een beetje afhankelijk van wat je al gewend bent en welke sport je doet. Ben je al gewend om hard te trainen? Dan is het geen probleem om dit, in ieder geval in de eerste maanden van je zwangerschap, voort te zetten. Let er wel voor op dat je niet over je grenzen heen gaat. Als je namelijk tot het alleruiterste gaat, treedt er zogenaamde anaerobe verbranding op in je lijf. Dit betekent dat je bloed verzuurt en dit is niet goed voor je baby. Sport dus met mate, drink regelmatig water en neem af en toe een break. Ben je niet zo vaak in de sportschool te vinden? Doe het dan rustig aan in de sportschool en zorg dat je hartslag maximaal 140 slagen per minuut telt gedurende veertig minuten. 

Wat zijn de beste sporten tijdens mijn zwangerschap?
Yoga, zwemmen en fietsen zijn de beste sporten om te doen wanneer je zwanger bent. Tijdens zwemmen en fietsen draag je namelijk je eigen gewicht niet, waardoor je hier tot het einde van je zwangerschap mee kunt doorgaan. Hardlopen en krachttraining kunnen ook, maar hierbij moet je iets beter uitkijken omdat je gewrichten extra gevoelig zijn tijdens je zwangerschap en je dus gevoeliger bent voor blessures. Springen of hardlopen zijn vanaf de helft van je zwangerschap niet meer zo'n goed idee door de banden in je baarmoeder. Je baarmoeder wordt namelijk op zijn plaats gehouden door deze banden. Wanneer je springt worden deze banden extra belast en dit kan pijn veroorzaken, ook wel bekend als bandenpijn. Wees gerust: je kunt de banden niet kapot springen en je baby heeft er ook geen last van, maar het is alleen niet zo'n fijn gevoel voor jezelf. 

Noppies Zwangersch. Sport topZwanger Sport shirtBellyfashion
€ 35,99
MAMA-LICIOUS positie sport leggingMama Licious wehkamp.nl
€ 29,95
Stanno fitness matwehkamp.nl
€ 22,50
Herschel Supply Co. Sutton Mid Volume Reistas GreyMeisjes reistasBagsPlaza
€ 69,00
Noppies Zwangersch. Sport topZwanger Sport shirtBellyfashion
€ 35,99
LeggingAdidas kleertjes.com positiemode
€ 29,99 € 23,99

Wat zijn goede oefeningen tijdens mijn zwangerschap?
Je schuine buikspieren mag je negen maanden lang trainen. Deze supporten je buik, dus dit kan goed van pas komen tijdens je zwangerschap en bevalling. De rechte buikspieren kun je ongeveer tot je derde maand trainen. Daarna kun je het beter laten omdat er vanaf dit moment ruimte ontstaat tussen de spieren door groeien van je baarmoeder. Als je ze blijft trainen worden ze niet steviger, maar gaan ze juist verder uit elkaar staan en verzwakken ze.

Welke sporten of bewegingen kan ik beter vermijden?
Let op bij sporten zoals boksen, basketbal, voetbal, hockey of sporten met een hoog risico op vallen zoals paardrijden en skiën. Je baby stevig ingepakt in je baardmoeder, maar een harde val of stomp op je buik is natuurlijk niet de bedoeling. Bedenk dus goed waar jij je lekker bij voelt en denk vooral aan je eigen gezondheid en die van je baby. Skiën boven de 2000 meter is trouwens ook geen goed idee: hoe hoger op de berg, hoe minder zuurstof er in de lucht zit en hoe minder zuurstof je baby krijgt.

Waarom moet ik verder op letten tijdens het sporten?
Krijg je pijn, buikpijn, krampen, een harde buik, verlies je bloed of vruchtwater, heb je last van hartkloppingen, ben je duizelig, moet je overgeven of voel je je niet goed? Stop dan onmiddellijk met sporten, dit is namelijk een teken van je lichaam dat het even teveel is. Neem dit niet met een korreltje zout en doe een stap terug of stop (tijdelijk) met sporten. Je zwangerschap is namelijk niet de periode bij uitstek om strakker in je vel te komen zitten, maar om ervoor te zorgen dat je je conditie onderhoudt en je goed voor je lichaam zorgt. 

Welke sporten kan ik absoluut niet doen?
Duiken, zelfs als je ondiep duikt, kan heel gevaarlijk zijn tijdens je zwangerschap en is daarom zeer af te raden tijdens je zwangerschap. Hierdoor kunnen namelijk afwijkingen ontstaan aan het skelet of het hartje van je baby. Door de sport kunnen luchtbelletjes in de placenta komen en de toevoer van lucht naar de baby afsluiten. Een echte afrader dus. 

Tot slot: luister heel erg goed naar je eigen lichaam en vraag bij twijfel even aan je verloskundige en/of huisarts welke sporten je wel of niet mag uitoefenen. 

Anne 

Reageer