Do's & dont's tijdens de peuterpuberteit

Fijn, die peuterpuberteit… ook wel bekend als de ‘nee’-fase van je peuter of de terrible two’s! Hoe je het ook noemt, het is allesbehalve een pretje. Sterker nog, dag in dag uit wordt je als mommy tot het uiterste gedreven en wordt jouw geduld zwaar op de proef gesteld. Één lettergreep, drie letters en het nieuwe favoriete woord van jouw peuter; NEE! Hoe je daarmee om gaat? Wij vertellen je de do’s en don’ts!

peuterpuberteit

Do’s:

Je peuter heeft ontdekt dat hij een eigen wil heeft. Unfortunately for you gaat dat gepaard met een hele hoop nee’s. In plaats van een vraag te stellen - Zullen we je jas aantrekken? - , kun je beter een keuze geven - Wil je vandaag je bruine of groene jas aan? -. Het ontwijken van vragen waar je peuter ‘nee’ op kan roepen scheelt al een hele hoop. Daarnaast kun je voorstellen om je peuter dingen zelf te laten doen. Boodschappen doen met een kleine ‘nee-roeper’ wordt ineens veel interessanter als hij of zij mag helpen met het afwegen van de groenten of het uitzoeken van het toetje.
Mocht de kleine rebel onverhoopt tóch in een driftbui terecht komen, zit er maar één ding op: rustig blijven en hem of haar afleiden. Het is en blijft een peuter en peuters zijn nu eenmaal snel afgeleid. ‘oh kijk, dat is een mooie sticker op die pot appelmoes!’

Don’ts:

Ondanks dat met elke traan van je peuter jouw hart stukje bij beetje breekt, is het aan te raden om toch voet bij stuk te houden. Niet te snel toegeven dus! Je peuter heeft namelijk grenzen nodig om hem of haar houvast en veiligheid te geven. Hoewel het negeren van een driftbui - die helaas onlosmakelijk verbonden is met de ‘nee’ fase van je peuter - prima is om hem of haar even te laten afkoelen, moet je dit niet te veel doen. Je kind wil namelijk vooral gehoord en begrepen worden.
Leef je dus af en toe even in je peuter in. Deze ‘nee’ fase is namelijk erg belangrijk voor het vormen van zijn of haar persoonlijkheid. Ga dus niet winkelen voor nieuwe schoenen, als je kind eigenlijk moe is of honger heeft. Dat is hét recept voor een gegarandeerde driftbui!

Hoe zwaar je het af en toe ook hebt met de ‘nee’ fase van je peuter, bedenk dat het slechts een fase is en dat deze ook gewoon weer over gaat. En tot die tijd is er altijd nog de allergrootste troost van ouder: wijn! En daar zeggen wij geen nee tegen!

Samantha 

Reageer