Eerste loopschoenen: de do’s en don’ts

Het kopen van de eerste loopschoentjes kan een lastig karwei zijn. De eerste stapjes van je kleine zijn naast een grote mijlpaal, soms ook reden voor stress. Want niet ieder schoentje is even geschikt als loopschoen. Je moet rekening houden met ondersteuning, slijtage, ademende materialen, profielen, klittenband, niet-te-veel-maar-ook-niet-te-weinig steun en ga zo maar door. Maar, geen paniek! Wij helpen je op weg.

Loopschoentjes
Foto's: Shoesme

Het voordeel van het internet is dat er een schat aan informatie slechts één druk op de knop van je verwijderd is. Maar al snel nadat ‘eerste loopschoenen’, ‘kinderschoenen kopen’ en ‘help, ik weet de schoenmaat van mijn kleine niet’ worden ingetikt in het wereldwijde web, blijkt dat de ene site de ander tegenspreekt en ben je nog niks wijzer. Geen nood aan de man, want terwijl jij je tijd steekt in het worden van een supermom of -dad, hebben wij hét criterialijstje voor de eerste loopschoenen voor je samengesteld. Wel zo makkelijk.

Laten we eerst beginnen met de dingen die sterk af te raden zijn. De schoen te groot (‘op de groei’) kopen is daar één van. De voeten van je kindje groeien razendsnel en ze veranderen gemiddeld elke drie maanden van schoenmaat. Een te grote schoen geeft niet voldoende steun en slijt bovendien op de verkeerde plaatsen. Dit betekent ook - huil, huil - dat hippe schoenen als All Stars en ballerina’s vaak niet voldoen aan deze ondersteuning.

Het ideale eerste paar loopschoenen van je peuter is licht van gewicht, maar heeft wel een stevig zooltje. Die zool heeft ook een profiel aan de onderkant (tegen het uitglijden, want dat willen we echt niet) en de schoen moet van ventilerend materiaal gemaakt zijn - ‘ventilerend’ of ‘ademend’ materiaal is van belang omdat je kindje dan vrij kan bewegen. Kunstleer is dus uit den boze.

Pasvorm- en schoenmaatgekte

Het is lastig een schoenmaat op te meten daar je kind niet kan zeggen of het schoentje lekker zit. Om zelf de schoenmaat van je zoon of dochter op te meten doe je het volgende. Zet je kleine recht op een vel papier of karton en trek de grootte van de voetjes over met een pen of stift. Vervolgens meet je de langste afstand - waarschijnlijk de hiel-grote teen - en deze afstand bepaalt de maat. Check onze schoenmaattabel om vervolgens deze afstand om te zetten in schoenmaat.  Als de schoen gedragen wordt dient altijd de ‘duimcheck’ gedaan te worden: als er net een duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past, is de schoen goed.

Dure schoenen zijn niet per se betere schoenen: het gaat om de pasvorm. Heb je een peuter die alles ‘zelluf’ wil doen, is klittenband een goed idee omdat hij of zij dan kan helpen met het aantrekken. Pas de schoenen met sokken aan, want de dikte van de sok kan een verschil maken. Kleine kinderen kunnen niet goed aangeven of hun schoenen te klein zijn, omdat de zenuwuiteinden nog niet zijn volgroeid. Controleer dit dus met de duimcheck en controleer de voetjes ook op eventuele irritaties en rode plekjes. En, bovenal, vergeet niet te genieten van de eerste stapjes van je kleine. Het is misschien een cliché, but they really grow up fast.

Een greep uit de collectie

Roze Shoesme bootiesShoesme Ziengs
€ 79,95
Oxxy loopschoentjes sneaker klittenband grijsOxxy Baby slofje
€ 34,95
Oxxy loopschoentjes wit roze klittebandOxxy Baby slofje
€ 34,95
Oxxy loopschoentjes marine grijs vetersOxxy Baby slofje
€ 29,95
Kickers schoenen Babystart Gris RougeKickers Baby slofje
€ 59,00
Oxxy schoentjes marineOxxy Baby slofje
€ 34,95

Bekijk meer loopschoentjes op de overzichtspagina.  

Julie 

Reageer