Hoeveel tijd ben je 's ochtends kwijt als je kinderen hebt?

Elke zondag zetten we een populair topic - voor en door moeders - van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Hoeveel tijd 's ochtends voor je kinderen? Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

opstaan kinderen

Tandenpoetsen, ontijbijten, douchen: ochtenden zijn druk, vooral als je kinderen hebt. Forummer Schouderklopje doet er gemiddeld drie kwartier over om haar dochter klaar te maken. Ze vraagt zich af hoe lang andere ouders erover doen en of ze nog goede tips hebben om het ochtendritueel te versnellen. 

"Een uur, waarvan ik zo'n vijftig minuten aan het roepen ben dat ze moeten opschieten."

"Ik heb drie kinderen, dus aan stressen doe ik niet. Dan word ik vroegtijdig oud. We doen het lekker rustig aan in de ochtend en nemen de tijd."

"Mijn man heeft een tijdje de ochtendspits één keer per week aangestuurd en steevast was iedereen te laat. Bij een grondige analyse van onze beide methoden bleek dat hij geen tussenpunten gebruikte. Hij werd om zeven uur wakker en richtte zich op vertrek om 8.15 uur. Ging hij pas ontbijten als iedereen klaar was met aankleden en ging pas om 08.00 uur beginnen met aansporen. Toen hij zich ook op 'tussentijden' ging richten, ging het stukken beter."

"Mijn kinderen mogen televisie kijken in de ochtend, om ze te motiveren. Als ze snel zijn, hebben ze ongeveer vijftien minuten over om even tv te kijken, als ze treuzelen niet. Dat is het enige wat mijn jongens motiveert om op te schieten."

"De tijd heb je als ouder wellicht in je hoofd, maar voor kinderen is dat minder duidelijk. Ik zet wekkers om aan te geven wanneer we aan de volgende activiteit beginnen. Helpt heel goed!"

"Ik sta om vijf uur op. Maar dat is gewoon omdat ik zelf in mijn eentje wakker wil worden zonder iedereen om me heen te hebben. Als ik aangekleed ben, maak ik de kinderen om zes uur wakker."

Meer lezen van VIVA? Klik dan hier.

VIVA redactie 

Reageer