Smullen! Gezonde pannenkoek recepten

Pannenkoeken ongezond en boordevol geraffineerde suikers? Nee joh! Je kan zó makkelijk een goede variant op de ouderwetse pannenkoek maken waar je kleintjes van zullen smullen! Probeer bijvoorbeeld een keer deze lekkere pancake met banaan. Of wil je een keer glutenvrij ontbijten dan wissel je haver- of speltmeel in voor boekweitmeel! Alle recepten zijn simpel te maken en vragen gelukkig niet om ingewikkelde ingrediënten. Ideaal voor het weekend of maak ze een keer 's avonds en verras je kinderen met een pannenkoek in de broodtrommel! 

RECEPT VEGAN BOEKWEITPANNENKOEKEN

boekweit

Voor 6 kleine pannenkoeken

INGREDIËNTEN
80 gram boekweitmeel, je zou ook boekweitgrutten kunnen gebruiken
1/2 kleine, rijpe banaan
200 ml plantaardige melk of water
1 vegan ei, lijnzaad of chiazaad (zie deze blog voor verschillende vervangers en hoeveelheden)
1 eetlepel natuurlijke zoetmaker (zie deze blog voor verschillende suikervervangers)
1 theelepel kaneel
1 theelepel kokosolie om de pannenkoeken in de bakken

BEREIDING
Prak de banaan tot je een egale mix hebt. Voeg hier het meel, het vegan ei en de siroop of suiker bij en meng dit goed door elkaar. Giet beetje bij beetje de melk (of het water) erbij terwijl je met een vork door het beslag roert. Verwarm de kokosolie in een grote pan. Wanneer deze vloeibaar is schep je het beslag in de pan. Wanneer de bovenkant droog word en de zijkanten opkrullen draai je de pannenkoek om en bak je hem nog even aan de andere kant. Maak er een mooie toren van of eet ze los van elkaar elk met een andere topping! Enjoy!

RECEPT HEALTHY PANNENKOEKEN

healthy

INGREDIENTEN
2 eetlepels chia zaadjes gemengd met 4 eetlepels water
100 gram boekweitmeel
1 rijpe banaan
150 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
1 theelepel kardemom poeder
sap van een halve citroen
rasp van een halve citroen
1 eetlepel agave siroop
1 eetlepel olie om in te bakken (ik eigenlijk altijd kokosolie)
Topping
3 eetlepels agave siroop
rasp van een halve citroen
1 eetlepel kokosolie

BEREIDING
Meng de chiazaadjes met de vier eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Zet het bakje even weg zodat de chia zaadjes kunnen wellen, terwijl je de rest van het beslag klaar maakt.
Rasp de schil van de citroen. De helft hiervan gebruik je voor het beslag, de andere helft voor de citroen saus.
Prak de banaan en doe deze in je blender samen met de rest van de ingredienten tot je een dik beslag hebt. Roer op het laatst de chiazaadjes erdoor.
Verwarm de kokosolie in je pan, wanneer deze is gesmolten, schep je wat beslag in je pan. Wanneer het beslag aan de rand begint op te drogen en de bovenkant begint te bubbelen, draai je je healthy pannenkoeken om en bak je ze nog twee minuten aan de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is. Van dit beslag kan je zeker vijf middelgrote pannenkoeken maken.
De saus maak je heel simpel door de drie ingrediënten goed door elkaar te roeren.
Stapel de pannenkoeken op en giet de citroen saus erover. Versier met bananen en blauwe bessen en enjoy!

RECEPT BANAAN PANNENKOEKEN

banaan

INGREDIENTEN
250 ml amandel melk
1 eetlepel appel cider azijn
1 theelepel vanille extract
130 gram gram meel (ik gebruikte glutenvrije haver meel)
1 eetlepel en 1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels kokosbloesem suiker
een halve banaan

BEREIDING
Verwarm een beetje kokosolie in een grote anti aanbak pan.Meng een bak de amandelmelk samen met de appel cider azijn en vanille en roer goed. In een andere bak roer je het meel, bakpoeder en suiker door elkaar.
Meng de droge ingredienten met de natte ingredienten en meng ze samen tot je een dik pannenkoeken beslag hebt zonder klonten. Prak de banaan en roer deze door het beslag.
In de voorverwarmde pan schep je twee grote eetlepels beslag per pannenkoek. Schep deze op elkaar zodat de banaan pannenkoeken dik worden. Wanneer de bovenkant begint te bubbelen draai je ze om en bak je ze nog twee minuutjes aan de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is.
Stapel de pannenkoeken op en versier met vers fruit, flink wat dadelsiroop, noten en cacaonibs en enjoy!!

HAVERMOUT PANNENKOEKEN MET APPEL

appel

INGREDIËNTEN
250 gram havermout
400 ml water óf plantaardige melk
2 rijpe bananen
1 eetlepel quinoa vlokken
1 theelepel kaneel
rasp van een middelgrote appel

BEREIDING
Meng in je blender de havermout met de bananen en het water óf de plantaardige melk tot je een dik beslag hebt. Voeg hier de rest van ingrediënten bij en mix nog een keer goed door. Verwarm, in een grote koekenpan, 1 eetlepel kokosolie. Wanneer de olie vloeibaar is, schep je het beslag in de pan. Ik hou van kleine pannenkoeken dus ik gebruik per pannenkoek 2 eetlepels beslag. Je zal zien dat het beslag minder vloeibaar is dan normaal en ze dus goed dik blijven. Wanneer het beslag aan de bovenkant droog is, keer je de pannenkoeken om en bak je ze nog een minuutje aan de andere kant. Stapel ze op voor een extra leuk effect of serveer ze los en versier ze met een lekkere topping (dadelsiroop, kokos en meer appelrasp!!)

Sanne 

Reageer