Thuiswerken met kinderen: 10 tips

Mompreneurs, moeders die vanuit huis werken zodat ze thuis kunnen blijven bij hun kinderen. Het klinkt jaloersmakend en als dé oplossing voor moeders die een goede balans willen tussen werk en privé. Maar niet vaak gaan die twee dingen heel goed samen. Zo kan het behoorlijk lastig zijn om je te concentreren met kleine kinderen om je heen. Een baby slaapt veel, kun je in de box leggen of in een draagzak bij je houden, maar het wordt pas lastig als je kind mobiel wordt. Vooral met peuters is thuiswerken lastig; die hebben een hele korte aandachtsspanne en het is lastig om ze alleen te laten. Maar met een paar trucs kun je ervoor zorgen dat werken met kinderen mogelijk, wat zeg ik, een feestje wordt! Dit zijn de 10 tips voor thuiswerken met kinderen Lees mee! 

thuiswerken


1. Maak je huis 'kindproof'

Vooral peuters vinden het fijn om lekker door het huis te kruipen en ieder hoekje van de kamer te ontdekken. Zorg er daarom voor dat je huis 'kindproof' is en je je geen zorgen hoeft te maken dat je kindje zich bezeerd terwijl je aan het werk bent. 

2. Plan TV-tijd slim 
Een meeting of moment dat je je even goed moet concentreren? Zet je kind even achter de tv. Je peuter kan dan best een half uurtje in een stoel zitten met een riempje om, zodat hij niet gaat kruipen en zelf heerlijk  in slaap kan doezelen.

3. Werk overdag
's ochtends vroeg opstaan om te werken of 's avonds lang doorwerken? Doe het niet! Je productiviteit gaat er zeker niet op vooruit als je weinig slaapt. Werk dus liever aan het goed organiseren van je werkdag en geef prioriteiten aan verschillende werkzaamheden. Welke kun je doen wanneer je kind erbij is en welke kun je beter doen wanneer je kind ligt te slapen?

4. Hun middagdutje is jouw werktijd
Als de kids hun middagdutje doen, is het jouw tijd om te knallen. Nu kun je zo ongestoord twee uur achter elkaar doorwerken in stilte, telefoontjes plegen of in één keer dat lnage stuk aftikken. Heb je wel lekker door kunnen werken? Trakteer jezelf dan op een lekkere lunch of plan even wat me-time in. 

5. Wees realistisch
Een lange, ononderbroken werkdag met kinderen om je heen? Vergeet het maar! Probeer liever blokken in te plannen waarbij je tussendoor tijd inplant om even met je kinderen te spelen en moeder te zijn. Zo kun je een realistische planning maken, waar je je ook echt aan kunt houden en blijven je kids ook tevreden. 
 

thuiswerken


6. Vraag om hulp

En als je het echt even allemaal niet kunt combineren, is het helemaal oke om hulp te vragen aan anderen. Zoek een oppas die je kind een middag kan vermaken of besteed een aantal werkzaamheden uit. Ken je nog meer ondernemende moeders? Deel dan samen een oppas om geld uit te sparen. Ook zo leuk voor de kids!

7. Kleed je aan
Kleed je aan en maak jezelf klaar voor de dag voordat je de kinderen wakker maakt. Op deze manier begin je veel productiever aan je dag. Wanneer je de dag begint in je pyjama en met ongekamd haar, zul je een stuk minder productief zijn. 

8. Kies een vaste werkplek
Kies een vaste werkplek in huis waar je iedere dag werkt. Bijvoorbeeld aan de eettafel of misschien wel een eigen bureau in je woonkamer. Een plek waar je consistent met werk bezig bent, helpt om in de juiste mood te komen voor je werk. 

9. Ga er iedere dag even op uit
Probeer er iedere dag even op uit te gaan. Het begin van de dag leent zich er goed voor maar je kunt ook kiezen om de dag ermee te breken of juist om je dag er mee af te sluiten. Interactie met andere mensen, ergens een kop koffie bestellen, een stuk rennen, een blokje omlopen of wat dan ook. Zo blijf je gezond.

10. Prijs jezelf gelukkig
Ook al is het niet altijd even gemakkelijk om vanuit huis te werken, uiteindelijk is het het waard! Je bent flexibel, kunt zelf je uren indelen en je brengt om deze manier ook nog eens veel tijd door met je kinderen. Hoe fijn is het dat je daar van kunt genieten, terwijl je tegelijkertijd ook nog eens geld verdient.

Werk ze! 

Anne 

Reageer