Wat te doen bij zwangerschapskwaaltjes?

Een zwangerschap is voor de meeste vrouwen de meest bijzondere tijd van hun leven. Je bent namelijk een nieuw leven aan het maken! Maar hoewel iedereen het altijd heeft over die prachtige zwangerschaps‘glow’, heb jij toch vooral heel veel last van zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid, slechte huid en slapeloosheid zijn van die kwaaltjes die er – helaas voor jou – toch echt allemaal bij horen. Maar er is hoop! Voor elk kwaaltje is er namelijk ook een oplossing en die hebben wij voor je opgezocht!

kwaaltjes

1. Misselijkheid

Met stip op nummer één staat de ochtendmisselijkheid. Al hebben sommige mommy’s to be er ook de rest van de dag last van. Elke geur die je ruikt doet je kokhalzen en bij de gedachte aan eten alleen al maakt je maag spontaan een koprol.

Oplossing:
Neem direct als je wakker wordt – nog voordat je uberhaupt bent opgestaan – meteen een cracker. Een beschuitje of een plak ontbijtkoek doet de truc vaak ook. Zo heb je al meteen iets in je buik om die eerste misselijkheid te onderdrukken. Drink lekker veel gemberthee, gember onderdrukt namelijk ook het misselijke gevoel. Verder kun je je maaltijden beter iets kleiner houden, maar vaker per dag iets eten. Zo is je maag nooit leeg en wordt je minder snel misselijk.

2. Slechte huid

‘Ze’ zeggen dat deze kwaal voornamelijk voorkomt als je in verwachting bent van een meisje. Ookal heb je in je puberteit nooit een jeugdpuistje gehad, tijdens je zwangerschap kun je helemaal onder zitten. Vooral je gezicht, hals en bovenrug hebben het bij dit kwaaltje zwaar te verduren.

Oplossing:
Zorg dat je je huid goed schoon houdt. Hoe moe je ’s avonds ook bent, zorg dat je toch je gezicht even reinigt met een goede – maar milde – gezichtsreiniger. Eet verder veel groente en fruit en drink vooral veel water, dit is heel goed voor het zuiveren van je huid.

3. Zwangerschapsmasker

Ben jij zwanger in de zomer? Lucky you! Lekkere luchtige jurkjes en lekker luieren in de zon… of toch niet? Je moet namelijk erg oppassen voor een zwangerschapsmasker. Say what? Dat zijn pigmentvlkekken die op je gezicht verschijnen op het moment dat jij met je gezicht in de zon ligt.

Oplossing:
Smeer je gezicht tijdens een zonnige zomer goed in met een zonblock met een hoge SPF. En draag een leuke – grote! – hoed. Loop je er nog hartstikke hip bij ook!

4. Kuitkrampen

Hele heftige kramp in je kuiten – zo erg dat je er snachts van wakker wordt – behoort ook tot het lijstje zwangerschapskwalen. Dit komt door een verstoring van de elektrolytenbalans. De spiervezels krijgen hierdoor een verkeerd signaal en trekken ze soms dus allemaal tegelijk samen. Kramp!

Oplossing:
Magnesium is het antwoord op al jouw krampen! Floradix is een middeltje waar veel vrouwen baat bij hebben. Het bevat een goed opneembare vorm van magnesium. Ook leuk: ditzelfde middeltje helpt bij vermoeidheid! Ook hier zul je tijdens je zwangerschap behoorlijk veel last van hebben.

5. Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een kwaaltje dat vooral de tweede helft van je zwangerschap veel voorkomt. Het klepje wat dit normaal gesproken tegenhoudt, werkt minder goed en komt dus vaker iets open te staan. Zodoende dat je het maagzuur ter hoogte van je borst kunt voelen branden.

Oplossing:
Voorkom pittig eten en koolzuurhoudende drankjes. Deze versterken brandend maagzuur enorm. En fijn om te weten is dat je Rennies mag blijven gebruiken tijdens je zwangerschap! Yay!

6. Obstipatie

Door de veranderingen van je hormonen werken je darmen minder dan anders. Daarbij neem je lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht op dan anders. Tel deze twee factoren bij elkaar op en je hebt een zwangerschapskwaal: obstipatie, oftewel verstopping van de darmen. 

Oplossing:
Dit opgeblazen en soms pijnlijke gevoel wil je natuurlijk zo snel mogelijk kwijt! Eet daarom voldoende vezels zoals brood, muesli, bruine bonen of vijgen en drink in ieder geval twee liter water per dag. Probeer elke dag regelmatig te bewegen. No worries, je hoeft niet meteen de sportschool in te duiken… maak bijvoorbeeld een wandelingetje, dit werkt prima!

Helaas zijn dit nog niet eens alle kwaaltjes. En hoewel zwangerschapskwaaltjes over het algemeen helemáál niet leuk zijn, is het wel heel belangrijk om te onthouden waar je het allemaal voor doet. Want als je eenmaal je baby in je armen hebt, zijn alle clichés waar en zou je het zó nog een keer doen!

Samantha 

Reageer