Handig: welk speelgoed past bij welke leeftijd?

Het kan nogal lastig zijn, uit het grote aanbod speelgoed de juiste toys kiezen bij de leeftijd van jouw kindje. Want je wil natuurlijk voorkomen dat het in een hoek belandt. En nog belangrijkerl je wilt dat je kindje zoveel mogelijk heeft aan zijn speelgoed. KidsToday zocht uit welk speelgoed je het beste kan kopen voor elke leeftijd. 

CC: Lego

0-1 jaar

Als het aankomt op speelgoed voor de allerkleinste is het het handigst uit te gaan van de zintuigen van je baby en hierop in te spelen met passend en veilig speelgoed. Hier lees je alles over in het KidsToday artikel over baby speelgoed. Per zintuig vind je hier bijbehorende speelgoedsoorten én kun je het beste speelgoed voor baby's gelijk shoppen. 

Speelboek   IsidorSterntaler Babywalz
€ 16,99
Barbapapa bowling setPetit Jour Paris Stylepit
€ 24,95
Nijntje Balrammelaar SailorNijntje de Bijenkorf
€ 7,95 € 3,97

1-2 jaar

Kindjes tussen 1 en 2 jaar kunnen zichzelf misschien nog niet zo heel lang entertainen, maar toch zijn ze in deze periode al druk op eigen houtje aan het verkennen als het even kan. Omdat ze nog veel bij jou zijn, zullen ze veel dingen na willen doen, zoals lopen met de kinderwagen, poetsen en de was vouwen. Hier kun je op inspelen door ze bijvoorbeeld een paar zakdoeken te laten vouwen als jij bezig bent met de was óf door speelgoed voor ze te kopen waardoor ze makkelijk met je mee kunnen doen, zoals een speelgoedkinderwagentje. Verder hebben ze nu vooral oog voor 'normale' dingen, zoals emmertjes, wasknijpers en andere alledaagse producten waar ze uren mee kunnen spelen. Laat je kleine - zo lang het veilig is - z'n gang gaan en stimuleer het zelf ontdekken. 

Moover kinderwagenStylepit
€ 93,95
houten keukentjeHema Hema
€ 55,00
Loopauto Metal Racer WhiteLoopauto'sBol.com
€ 64,95

2-3 jaar

Je kindje gaat nu misschien al iets meer met andere kindjes om en is steeds meer in staat langer met één stuk speelgoed bezig te zijn. Deze leeftijd is dan ook perfect om je kleine kennis te laten maken met kleurpotloden, kleurplaten, klei en andere simpele creatieve spelletjes waarbij ietsjes langer de aandacht nodig is en waarbij je kindje voor het eerst ook enigszins toewerkt naar een resultaat. 

Play-Doh Plus 8-pakPlay Doh Babywalz
€ 8,99
XL kleurplaat stadHema Hema
€ 3,95
Maya de Bij laptopVtech wehkamp.nl
€ 34,99

3-4 jaar

Naarmate je kindje ouder wordt en de basisschool steeds dichterbij komt kun je je meer gaan richten op spelletjes die leuk zijn om samen te spelen of educatief speelgoed. Het aantal mogelijkheden wordt steeds groter, je kunt nu bijvoorbeeld ook met je kindje naar buiten om met stoepkrijt te spelen of een bal. Ook zou je nu de eerste gezelschapsspelletjes kunnen aanschaffen, zoals domino of memory. Verder zit je met boekjes, verkleden en knutselen altijd goed. En al helemaal van deze tijd: de eerste (leerzame) computerspelletjes. 

VTech baby smartphoneBaby- en peuterspeelgoedwehkamp.nl
€ 17,95
Sesamstraat - Spelletjes en knutselenwehkamp.nl
€ 4,99 € 4,49
Bajo dominoBajo Stylepit
€ 43,95 € 35,16

4-12 jaar

Deze leeftijdsgroep valt precies onder de basisschooltijd en dat kan de zoektocht naar het juiste speelgoed nogal eens vermakkelijken. Je weet precies waar je kind mee bezig is op school en hier kun je met speelgoed op inspelen. En dan niet alleen met cijfers, letters en kleuren, je zal er ook gauw genoeg achterkomen of je kind een fascinatie heeft voor het dierenrijk, een echte boekenwurm is of niet genoeg kan krijgen van de maan, sterren, en het heelal. Je kind zal nu steeds vaker zelf een voorkeur uitspreken en het is aan jou een goede balans te vinden tussen de wensen van je kleine en die van jou. Technische gadgets en elektronisch speelgoed zijn nu erg in trek, en dat hoort er nu eenmaal bij. Maar zorg dan dat je (ook) kiest voor de leerzame spelletjes. En hoewel kinderen dit soort speelgoed wel eens neigen te vergeten, 'de klassiekers' zoals blokken, duplo en verf blijven altijd leuk én zorgen ervoor dat ze van tijd tot tijd voor een creatieve uitdaging staan. 

Janod leer het menselijk lichaam kennen magnetische puzzelJanod Houtenpuzzelswehkamp.nl
€ 34,95 € 29,95
insectenpotHema Hema
€ 2,00
Spelcomputer voor iPhoneGizzys Bol.com
€ 43,90
6177 BouwstenenBabywalz
€ 23,95 € 21,99
Ravensburger Tiptoi - stiftSchrijfwarenwehkamp.nl
€ 39,99 € 35,50
Knutselstokjes, 700 delenEduplay Babywalz
€ 10,99

Met wat voor speelgoed speelt jouw kleine het liefst? Meer speelgoed vind je in het speelgoed-overzicht. 

Shop speelgoed

Taviza 

Reageer