Zó creëer je de ultieme mama me-time

Iedere vrouw met kinderen zal het bevestigen: moeder zijn is een full-time baan. Sterker nog, het is méér dan dat, want als mama zijnde heb je geen enkele dag vrij. En dan heb je daarnaast nog je werk, sociale verplichtingen, het huishouden (yikes!) en natuurlijk je relatie. Je bent dus súper druk! Hoe houd je het vol? Waar haal je de mama me-time vandaan?

De sleutel tot een druk, maar gebalanceerd leven is hartstikke logisch: je moet eerst jezelf helpen voordat je anderen kunt helpen. Net als in het vliegtuig, waar altijd wordt benadrukt dat jij eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten en dan pas dat van je kinderen. Mama me-time is dus geen luxe, maar een must. Een must die we er als eerste bij inlaten schieten, waar of niet? Om aan je dosis mama me-time te voldoen, geven wij je een paar tips!
 

me time mama


1. Plan je mama me-time
Naast je drukke leven is het ook de vrije tijd die je moet plannen. Net zoals wanneer jullie op vakantie gaan, ook dan staat er niets in de agenda. Plan dus je mama me-time. Al is het een uurtje per dag. Bijvoorbeeld wanneer de kinderen op bed liggen. Samen met je partner kun je een vaste avond prikken waarop hij op de kids let en jij je ding kunt doen.

2. Laat je mama me-time alleen om jou draaien
Je mama me-time draait puur en alleen om jou. Wat wíl jij in dit uurtje doen? Denk niet aan de vuile was, het vieze aanrecht of de broodtrommels van de kinderen. Waar word jij vrolijk van? Lezen, badderen, televisie kijken. Noem het maar op, je mag – sterker nog moet – het doen.

3. Creeer je eigen ruimte voor je mama me-time
Je batterij opladen lukt niet wanneer je steeds gestoord wordt door andere mensen. Creeer daarom je eigen oase van rust, jouw eigen plekje. Ga bijvoorbeeld op je slaapkamer zitten lezen terwijl de kinderen televisie kijken.

4. Stap af van je standaard dagindeling
Het is het meest voor de hand liggende: vanaf het moment dat je opstaat is het rennen, vliegen en doorgaan. Maar ook dit kunnen we omdraaien: je kunt de dag beginnen met me-time of juist met huishoudelijke taken, zodat je ’s avonds meer tijd voor jezelf hebt.

5. Wees selectief in de verplichtingen die je aangaat
Deze klinkt misschien wat tegenstrijdig: je leven wordt pas rustig op het moment dat jij hier actief mee aan de slag gaat. Wees daarom selectief in de verplichtingen die je aan gaat. Het aangaan van verplichtingen is immers de grootste reden dat je agenda (te) vol raakt. De mensen om je  heen zullen altijd tijd van je vragen als jij dat toe laat. Nee zeggen mag dus!

6. Bekijk goed welke verplichtingen je aan gaat
We gaan nog even verder op de selectie van verplichtingen. Want een afspraak neemt vaak meer tijd, energie en planning in beslag dan dat je in eerste instantie zou denken. Word je kind uitgenodigd voor een verjaardag van een klasgenootje? Dat betekent dat jullie op een bepaalde datum op een bepaald adres moeten zijn, maar dat er ook nog naar een leuk cadeau gezocht moet worden.

7. De mama me-time deluxe
Plan met regelmaat een mama me-time deluxe: een dag die volledig in het teken staat van jij zelf. Neem bijvoorbeeld één keer in de twee maanden een vrije dag op zonder reden. Zo kun jij de hele dag aan jezelf besteden, terwijl de kinderen op school zijn. Deze dag kun je gebruiken om te shoppen, een dagje sauna of lekker sporten in de buitenlucht. 

Enjoy!

Lees ook: Zo blijf je een fit mom. 8 tips!

Lise 

Reageer