Zo stimuleer je de ontwikkeling van je baby

Ben je trotse moeder geworden en wil je weten hoe je de ontwikkeling van je baby stimuleert? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet hoe je een stimulerende omgeving voor je kind kunt creëren. De eerste weken zijn natuurlijk een belangrijke tijd om een band op te bouwen met je baby. Veel met je baby praten, hem of haar aanraken en vasthouden, zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een emotionele band tussen jou en je kind ontstaat. Maar er is er is meer, read on! 

babytips
B
ron: Pinterest.

#1 Maak geluid!

Baby's herkennen jouw stem al wanneer ze heel klein zijn. Praat tegen je baby, maak leuke geluidjes of zing. En als je baby iets ouder is, benoem dan dingen die je ziet om hem/haar heen. Het horen van verschillende woorden zorgt er bij kinderen voor dat ze deze beter leren begrijpen en gebruiken. Daarnaast leer je jouw baby door het laten horen van verschillende geluiden dingen over taal, ritme, gevaar en emoties. Speelgoed met muziek of een rammelaar zijn dus heel handig!

Happy Horse lammy rammelaarRammelaars en bijtringenwehkamp.nl
€ 7,99
Sebra rammelaarSebra Stylepit
€ 34,95
Happy Horse rammelaarHappy Horse Kixx Online
€ 9,95 € 5,97

#2 Contact met je baby

Wanneer je baby iets nieuws doet zoals brabbelen, lachen of dingen vastpakken, reageer hier dan op. Motiveer je kind bijvoorbeeld met knuffels, complimentjes en aanmoedigingen, waardoor je baby positief wordt gestimuleerd. Bovendien kun je door te praten tegen je baby, de taal van en verstandelijke ontwikkeling van je baby bevorderen. 

Happy Horse - Aap Mickey Blauw - KnuffeldoekjeHappy Horse Bol.com
€ 8,99
Knuffel beer Buster 15 cmHappy Horse KnuffelsBol.com
€ 8,75
Happy Horse - Auto - KnuffeldoekjeHappy Horse KnuffelsBol.com
€ 9,99

#3 Spiegeltje, spiegeltje... 

Geef je baby iets om naar te kijken; dingen die glimmen, helder en kleur zijn vinden baby's in de eerste maanden vooral heel erg interessant. Zorg ervoor dat je baby een leuke omgeving heeft; hang bijvoorbeeld een mobiel boven de box of maak er speelgoed aan vast. Baby's vinden het trouwens ook heel erg leuk om naar zichzelf te kijken in de spiegel. Als je baby ongeveer drie maanden oud is krijgt hij of zij alweer wat meer controle over zijn of haar nek. Baby's vinden het leuk om dan in een (wip)stoeltje te zitten, zodat ze lekker om zich heen kunnen kijken.

Goki Mobiel vliegende draken 33 x 42 cmGrijp- en bijtspeelgoedBol.com
€ 19,53
Fisher-Price 2-in-1 Sensory Stages - WipstoelFisher Price Bol.com
€ 89,99
Goki Mobiel prinses met eenhoorn 15 x 40 cmGrijp- en bijtspeelgoedBol.com
€ 22,02

#4 Samen op pad

Neem je baby mee op pad voor een wandeling. Zo heeft je baby nog meer om te ruiken, horen, voelen en zien. Voel je niet gek als je ook tegen je baby praat als je samen op pad bent: dit is ook heel erg goed voor de ontwikkleling. Geniet en ga samen op avontuur! 

Maxi-Cosi Buikdrager Easia - Sunny Sandwehkamp.nl
€ 89,00 € 78,95
Autostoeltje Classico grijs R7Knorr-Baby Babywalz
€ 109,95
Britax Römer Buikdragerwehkamp.nl
€ 109,00

#5 Safety first

Rond een maand of vier gaat je baby voor het eerst naar dingen grijpen. Het is daarom belangrijk dat je alleen maar veilige voorwerpen geeft die je baby kan aanraken en ontdekken en veilig in de mond kunnen worden gestoken. Laat je baby ook eens dingen proeven of voelen met de mond: door te voelen en te zoeken met de tong leren baby's de wereld om hen heen te begrijpen. Stop daarom niet alleen maar een speen in de mond van je baby. 

BamBam Ster bijtringAlgemene kraamcadeauswehkamp.nl
€ 4,95
Zilverstad - Rammelaar/Bijtring - Bal - Zwaar verzilverd (B90)Bol.com
€ 60,00
Sophie de Giraf - So' PURE Bijtring - ZachtGrijp- en bijtspeelgoedBol.com
€ 12,99

#6 Blote voetjes

Rond de vijf maanden ontdekken baby's hun tenen. Laat je baby dus lekker met zijn of haar blote voetjes spelen. Je kunt ook je baby eens op de grond leggen, net buiten bereik van het speelgoed. Dit stimuleert je baby om er naar toe te bewegen. Maar let op: op de buik liggen kost voor een baby veel energie. Doe dit dus niet te lang en blijf altijd bij je baby.

Rammelaar TeddyHess Spielzeug Babywalz
€ 10,95
Happy Horse konijn Twine knuffeldoekjeHappy Horse Knuffelswehkamp.nl
€ 9,99
Global Affairs rammelaarGlobal Affairs Olliewood
€ 10,95

Meer speelgoed voor je baby shoppen?

Anne 

Reageer