Zwanger en op vakantie? Dit moet je weten!

Afgelopen jaar ben ik zwanger naar Tenerife, Frankrijk en Dubai op vakantie geweest. Los van dat je een gezellige cocktail op het strand moet missen, is zwanger zijn op vakantie echt geen probleem. Toen ik naar Dubai ging was ik bijna 8 maanden zwanger, ook dat ging prima. Maar er zijn wat dingen waar je even op moet letten en daarom heb ik mijn beste tips voor reizen tijdens je zwangerschap voor je op een rij gezet. Lees mee! 

zwanger en op vakantie

Voorbereiding
 

 • Overleg altijd even met je verloskundige voordat je met vakantie gaat. Neem ook altijd alle gegevens van je verloskundige mee en je zwangerschapskaart waarop je medische gegevens staan. De verloskundige kan je ook een ‘fit-to-fly’ briefje meegeven als je gaat vliegen en check bij de vliegtuigmaatschappij tot wanneer ze zwangere vrouwen meenemen, dit verschilt namelijk per maatschappij.
   
 • Kijk van te voren of je goed verzekert bent voor een bezoek aan het ziekenhuis mocht dat nodig zijn en zoek alvast uit waar je het snelst op je vakantiebestemming naar hetziekenhuis of privékliniek kan.
   
 • Kijk goed of er niet een virus zoals Zika heerst in het land waar je heen gaat. Of een ander virus die schadelijk kan zijn als je zwanger bent. Probeer ook landen waar malaria heerst te vermijden. Als zwanger vrouw ben je hier extra vatbaar voor. Paludrine en Nivaquine (antimalariamiddelen) mag je wel nemen als je zwanger bent, maar ze bieden niet toch niet 100% bescherming.
   
 • Check of je vaccinaties nodig hebt. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus enpolio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht), mag je wel krijgen als je zwanger bent. Inentingen tegen gele koorts en meningitis worden in de zwangerschap bij voorkeur niet gegeven. Landen waar je die vaccinatie nodig hebt is dus niet handig om heen te gaan.


Tijdens het reizen 
 

 • Vraag bij het reserveren of het inchecken om een stoel aan het gangpad, zodat je makkelijk kunt plassen! Of kijk ze heel lief aan, steek je buik naar voren en vraag of er nog plek is in de Businessclass… Ja heb je.. Nee kan je krijgen! Loop tijdens het vliegen regelmatig even een rondje door het vliegtuig. Te lang zitten remt namelijk de bloeddoorstroming.
   
 • Trek comfortabele kleding en schoenen aan die niet te strak zit omdat je lichaam (en dus ook je voeten) tijdens het vliegen iets uit zet.

Wallaroo hoed Breton - IvoryZwangerschapsmodeStoerekindjes
€ 39,95
Lotta zwangerschaps- en borstvoeding jumpsuit, Ella, midnight blueNeuf Mois Belle
€ 69,95
Toms Instapschoenen Kinderen (Zilver)Toms Van den Assem
€ 38,00


Op de bestemming
 

 • Neem iets meer de tijd voor alles, je bent nu eenmaal sneller moe en kan misschien niet zo lang lopen of op je benen staan.
   
 • Ga niet met je hoofd in de volle zon zitten. Als je tijdens je zwangerschap in de zon zit kun je namelijk een zwangerschapsmasker krijgen. Deze bruine vlekken in je gezicht verdwijnen pas na de zwangerschap weer.
   
 • Bestel vegetarisch eten als je het allemaal niet vertrouwt. Eet geen ijs en rauwe producten. Zorg dat je van te voren wat praktische zinnen in de taal van je vakantieland leert. Speciale wensen qua eten is wel fijn als je dat goed kan over brengen.
   
 • Let op dat je groenten altijd gekookt en gewassen zijn en je fruit geschild. Ook kraanwater is vaak niet drinkbaar. Kies dus altijd voor mineraalwater uit een flesje, ook als je je tanden poetst. En zorg dat je altijd wat te eten en drinken bij je hebt. Drink veel water!

Maar het allerbelangrijkste: geniet vooral van je vakantie! Lekker veel slapen, relaxen en chillen nu het nog kan ;-)

Over Bettina 
Bettina Neseker (35) is oprichtster van CITYMOM.nl de hotspot en lifestyle website voor moeders in de stad waar je inspiratie kan vinden op het gebied van o.a. kindermode, kinderkamers, kindvriendelijke reizen en hotspots. Samen met haar vriend en hun dochter Bobbi (3.5) en zoon Fitz (3 maanden) woont zij in Amsterdam Oud-West. Volg Bettina ook via Instagram! 

Bettina Neseker

Reageer