Zwanger van week tot week: #10

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #10. Lees mee!

zwanger week 10

Je baby

Na alle razendsnelle ontwikkelingen is de eerste heuse mijlpaal voor je baby bereikt, want de foetus is compleet. Alles wat er moet zitten, zit er. De darmen, hersenen en lever zitten op hun plaats én beginnen te functioneren. Ook de botten en het kraakbeen zijn aangemaakt. Die elleboogjes die vorige week zijn gevormd? Die kunnen vanaf deze week buigen. Maar toch is je baby nog niet levensvatbaar. Vanaf nu moet-ie groeien, groeien en nog eens groeien. Hij weegt nu zo’n 5 gram en is 4,5 cm lang. In de lengte komt daar nu per week 2 cm bij. Leuk feitje: hoewel de tandjes pas 6 maanden na de geboorte doorkomen, zijn ook die nu al gevormd onder het tandvlees. Misschien nog een leuker feitje: vanaf deze week groeit er ook haar op het hoofdje!

Mommy to be

Oei, voor jou kan deze week wel de zwaarste week van de hele zwangerschap zijn. Het hCG-hormoon is nu namelijk op zijn hoogst. Dat betekent dat de zwangerschapskwaaltjes nu ook hun toppunt bereiken.

Symptomen

Naast de ‘standaard-symptomen’ zoals misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen kun je sinds deze week ook last krijgen van een moeilijke stoelgang (ook wel obstipatie genoemd). Door je veranderende lichaam en hormonen gaan je darmen langzamer werken. Dit geeft de foetus en jou de tijd om alle voedingsstoffen om te nemen. Je baarmoeder wordt ook alsmaar groter en groter en kan hierdoor je darmen in de weg zitten. Ook dat draagt niet bij aan de stoelgang.

 

zwanger week 10


Week 10: de leukste to do’s

Voor de moeder in spé is deze week een erg pittige week. Dat vraagt dus om extra verwennerij! Bovendien draait de zwangerschap niet alleen om je baby, maar natuurlijk ook om jou. Daarom de leukste to do’s voor mommy to be.

1. Picture time
Laat vanaf deze week iedere week een foto van je buik maken. Zo zie je de wekelijkse verandering van je zwangere lichaam. Leuk voor nu én voor later.

2. Shoppen maar!
Vanaf nu gaat niet alleen de foetus snel groeien, maar groeit jouw buik ook mee. Dat betekent dat er zwangerschapskleding geshopt moet worden! Zwangerschapsbroeken, zwangerschapsjassen, zwangerschapsjurken, het is er allemaal. Bekijk daarom snel onze rubriek met zwangerschapskleding.

mamalicious zwang. jurkMama Licious Bellyfashion
€ 89,95
Esprit Maternity Korte jurk off whiteEsprit Maternity Zalando
€ 149,95 € 119,95
Triwa Horloges Birch FalkenThe Little Green Bag
€ 175,00
Topshop slim fit positiejeansTopshop wehkamp.nl
€ 52,00
Slip Lisa ivoor Cache CoeurCache Coeur Positie Lingerie
€ 22,50
Queen mum positie voedings topQueen Mum wehkamp.nl
€ 49,95 € 29,95

3. De echo
Hebben jullie de eerste echo al gehad? Dan is het hoog tijd om deze in te lijsten! Dat mooie lijstje dat je vorige week gekocht hebt, verdient nu een mooi plekje aan de muur.

4. Cadeautje voor jezelf
Week 10 is voor veel zwangere vrouwen een heel pittige week. Daarom mogen we onszelf best verwennen deze week. Trakteer jezelf op nieuwe sieraden, een jurkje of een heerlijke lunch met een goede vrienden. Het mag!

5. Floaten
Omdat-ie zo fijn is, houden we deze tip er nog even in. Want één uur floaten staat gelijk aan vier uur slaap. Daarom hét wondermiddel tegen jouw vermoeidheid.
 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #9

Lise 

Reageer