Zwanger van week tot week: #12

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #12. Lees mee!

zwanger week 11

Je baby

Nu je baby helemaal af is, hoeft hij alleen nog maar te groeien. En dat doet-ie ook! Was de foetus vorige week nog zo groot als een radijs, deze week wordt het een formaatje perzik. En je baby gaat steeds meer kunnen. Want die handjes die vorige week nog nageltjes kregen? Daar gaat je baby nu mee kunnen grijpen! Zo zal ie bijvoorbeeld de navelstreng willen vastpakken of een duimpje in zijn mond willen steken. Zelfs gapen gaat ie vanaf nu ook kunnen. Yaaawn!

Mommy to be

Sinds een kleine twee weken ben je over de top van je zwangerschapskwaaltjes heen, maar daar komt nu een nieuwe voor in de plaats. Vanaf deze week kan het namelijk goed zijn dat je last krijgt van duizeligheid. Dit komt omdat je lichaam nu bijna de helft meer bloed dan normaal produceert. Een deel hiervan gaat naar de placenta, een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren. Door deze grote hoeveelheid bloed in je lichaam, gaat je bloeddruk omlaag. Er komt minder bloed bij je hersenen en hierdoor kun je duizelig worden.

Symptomen

Natuurlijk geldt ook hiervoor dat ieder ‘nadeel’ een voordeel heeft. Want vanaf deze week kan je gezicht gaan stralen. Die echte zwangerschapsgloed waar mensen het over hebben, die strijkt nu ook op jouw gezicht neer. In je gezicht krijg je meer kleur en je haren worden dikker. Hello happy mommy to be!
 

zwanger week 12


Week 12: de leukste to do’s

Bij KidsToday.nl vinden we dat de zwangerschap niet alleen om je baby draait, maar natuurlijk ook om jou. Daarom selecteerden wij de leukste to do’s voor de trotse mama in spé.

1. Vertellen dat je zwanger bent
De kans is groot dat je nu je eerste echo hebt gehad. Omdat je zwangerschap hiermee bevestigd is, kunnen jullie nu ook je vrienden en familie dit leuke nieuws vertellen. Weet jij al hoe je dat gaat doen?

2. Shoppen
Vanaf deze week bestaat de kans dat jij je bovenste knoopje niet meer dicht gaat krijgen. De hoogste tijd dus om zwangerschapskleding aan te schaffen. Een mama in spé moet er natuurlijk wel leuk uit blijven zien.

3. Zwemmen, wandelen of floaten
Voor toekomstige mama’s is niets zo fijn als ontspanning. Plan daarom je eigen persoonlijke zen-momentjes in door op een vast tijdstip in de week te gaan zwemmen, wandelen of floaten.

4. Zwangerschapsdagboek
We blijven erbij: zwanger zijn is zo’n ontzettend bijzondere periode in je leven. Schrijf daarom alles op! Wat denk je dat er in je leven gaat veranderen en wat juist niet?

Lees ook: Zwanger van week tot week: #11

Lise 

Reageer