Zwanger van week tot week: #13

Misschien ben je zwanger van je eerste, misschien van je vierde of wie weet hoop je dat het snel gebeurt. Maar wanneer het zo ver is, is het handig om te weten wat je allemaal te wachten staat. Want zwanger zijn, dat is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! En een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maandenlang mee door de verschillende fases van zwanger zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 13 van je zwangerschap.

zwanger week 13

Je baby

Net zoals vorige week, stopt je baby nu alle energie in zijn groei. Zo is-ie nog steeds van formaatje perzik en weegt-ie evenveel als een plakje kaas. Hoeveel ie ook groeit, hij zit veilig in het vruchtwater. Hier kan-ie lekker in bewegen en als jij een keer valt of je per ongeluk stoot, dan werkt het vruchtwater als een heerlijk stootkussen. En het vruchtwater heeft nog meer functies: het houdt de foetus warm, voorziet ‘m af en toe van een slokje drinken en dient als urinoir. Geen zorgen, het water wordt de hele dag door ververst. Multifunctioneel dus, dat vruchtwater. Nog een leuk feitje: deze week worden de vingerafdrukken op de vingertopjes gevormd. High five!

Mommy to be

Feest voor mama! Want met week 13 van je zwangerschap ben je het eerste trimester voorbij. Welkom in het tweede trimester! En dat betekent voor veel mama’s vaak de fijnste periode van de zwangerschap. De misselijkheid, vermoeidheid en andere zwangerschapskwaaltjes zijn voorbij!

Symptomen

Vanad deze week gaat je buik écht groeien. Kon vorige week je broek al niet meer dicht? Toen lag het nog voornamelijk aan de hormonen en opspelende darmen. Vanaf nu ligt die losschietende knoop pas echt aan de groei van je buik. Dit komt omdat de bovenkant van je baarmoeder zich nu ter hoogte van je schaambeen bevindt. Dit groeit omhoog en dus wordt je buik vanaf nu langzaamaan vruchtbaar.
 

zwanger week 13


Week 13: de leukste to do’s

Voor alle mommy’s to be vinden wij deze week een heuse feestweek. Want het risico op een miskraam is drastisch verlaagd en dat mag gevierd worden. Dus daarom staan de to do’s van deze week in het teken van feest en gezelligheid!

1) Pedicure: Vanaf deze week gaat je buik groeien en dat betekent dat je over een tijdje je voeten niet meer de aandacht kunt geven die ze verdienen. Trakteer jezelf daarom lekker op een pedicure. Want met mooi gelakte nagels en een voetmassage zijn al je zorgen zo verdwenen.

2) Manicure: Als je dan toch al je voeten hebt laten doen, mag je jezelf ook gelijk trakteren op een manicure. Want wat is er fijner om jezelf even helemaal in de watten te laten leggen? Neem je beste vriendin, moeder of zus mee en maak er een gezellig uitje van.

3) Maak je eigen gezichtsmasker: We zouden het liefst je iedere week een bezoekje aan de spa aanraden, maar dit kan wat duur zijn. Daarom iets minder luxe, maar net zo ontspannen: maak je eigen gezichtsmasker. En dat is heel simpel: gebruik magere yoghurt als gezichtsreiniger en mix een avocado met twee theelepels olijfolie als gezichsmasker. Aanbrengen op de huid, ogen dicht en ontspannen maar!

Lees ook: Zwanger van week tot week: #12

Lise 

Reageer