Zwanger van week tot week #15

Misschien ben je zwanger van je eerste, misschien van je vierde of wie weet hoop je dat het snel gebeurt. Maar wanneer het zo ver is, is het handig om te weten wat je allemaal te wachten staat. Want zwanger zijn, dat is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! En een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maandenlang mee door de verschillende fases van zwanger zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 15 van je zwangerschap.

vijftien weken zwanger

Je baby

Begonnen vorige week de haartjes op het hoofdje te groeien en werden de wenkbrauwen gevormd, deze week gaat de ontwikkeling en groei van je baby vrolijk verder. Zo begint je baby deze week met het ontwikkelen van de smaakpapillen, ondanks dat er nog niet veel te proeven is. Zo gaat hij oefenen met ademen, zuigen en slikken. Iedere week een beetje meer mens!

Mommy to be

Je baby groeit hard en jij dus ook. Je bent gemiddeld al 2 tot 4,5 kilo aangekomen, maar de foetus weegt nog geen 100 gram en is zo'n 11 centimeter. Vanaf week 15 is het heel gezond om zeker een halve kilo per week aan te komen. Maar dit verschilt uiteraard per situatie en daarom kun je het beste bespreken wat gezond is voor jou met je eigen verloskundige. 

Symptomen

Door het groeien van je buik, kun je ook last krijgen van zogenaamde bandenpijn. Door het spannen van je spieren, kun je de pijn verlichten. Tijdens deze week kun je je baby overigens nog steeds niet voelen, dat gebeurt vaak pas bij week 18. Bijna, nog even wachten dus! 
 

vijftien weken zwanger


Week 15: de leukste to do’s

Een week waarin je, in tegenstelling tot de andere 14 weken, weer meer kunt ondernemen en doen. Dat vraagt om extra leuke activiteiten dus. Wij schreven er een paar voor je op:

1. Pretecho
Kun je niet wachten om het geslacht van je baby te weten? Je kunt vanaf deze week een pretecho laten maken; vanaf week 14 zijn namelijk de geslachtsdelen van je baby te zien. Maar je kunt natuurlijk ook nog even wachten tot de 20 weken echo.

2. Samen weg
In deze periode van je zwangerschap ben je waarschijnlijk nog lekker actief. De ideale tijd om samen met je lover een weekendje weg te gaan en nog even te genieten van de tijd met z'n tweetjes, aangezien je later in je zwangerschap een stuk minder mobiel bent en na de bevalling de hele dag druk bent met je baby.

3. Zwangerschapscursus
Nog geen zwangerschapscursus gepland? Dit is het moment! De meeste cursussen starten namelijk rond de 24 en 28 weken van je zwangerschap. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #13

Anne 

Reageer