Zwanger van week tot week: #16

Misschien ben je zwanger van je eerste, misschien van je vierde of wie weet hoop je dat het snel gebeurt. Maar wanneer het zo ver is, is het handig om te weten wat je allemaal te wachten staat. Want zwanger zijn, dat is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! En een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maandenlang mee door de verschillende fases van zwanger zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 16 van je zwangerschap.

zwangerweek16

Je baby

Begon vorige week je baby nog met het ontwikkelen van de smaakpapillen, deze week begint je baby met het oefenen van ademhalingsbewegingen en het ontwikkelen van het gehoor. Vanaf deze week luistert er dus iemand mee ;-). Het ademen hij door vruchtwater in zijn longen ze zuigen en dit er daarna weer uit te persen. Je baby is deze week ongeveer zo groot als een avocado en zo zwaar als een reep chocolade. Iedere week een beetje meer mens!

Mommy to be

Misschien ben je een paar kilo aangekomen, maar je voelt je waarschijnlijk wel een stuk beter dan tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Met een beetje geluk heb je ook nog eens een fijne zwangerschapsgloed en glanzen je haar en huid. Maar je kunt ook nog last hebben van een aantal symptomen. Zo kan je neus behoorlijk verstopt zitten. Dit komt door de hormonale veranderingen en de verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen.

Symptomen

Wil je heel graag weten of je een jongetje of een meisje krijgt en wil je het nu echt weten? Goed nieuws: na ongeveer 16 weken is het mogelijk om een pretecho te maken om erachter te komen wat het geslacht is van je baby. Liever nog even wachten? Je kunt natuurlijk ook nog even wachten tot de 20-weken echo. 
 

zwanger week 16


Week 16: de leukste to do’s

Een week waarin je, in tegenstelling tot de andere 14 weken, weer meer kunt ondernemen en doen. Dat vraagt om extra leuke activiteiten dus. Wij schreven er een paar voor je op:

1. Lekkere tussendoortjes
Geniet van lekkere tussendoortjes. Je lichaam heeft het nodig! Liefst geen snoep, maar gezonde snacks zijn helemaal toegestaan. Maak er een feest van en maak de lekkerste snacks voor jezelf. 

2. Vertel je werkgever dat je zwanger bent
Werk je nog? Dan is dit het moment om je werkgever in te lichten over je zwangerschap. Wettelijk gezien moet je dit uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum melden, maar eerder kan natuurlijk altijd. 

3. Zwangerschapscursus
Heb je nog geen zwangerschapscursus gepland? Dit is het moment! De meeste cursussen starten namelijk rond de 24 en 28 weken van je zwangerschap. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #15

Anne 

Reageer