Zwanger van week tot week: #17

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! En een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maandenlang mee door de verschillende fases van zwanger zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 17 van je zwangerschap.

zwanger week 17

Je baby

Begon vorige week je baby nog met het ontwikkelen van zijn gehoor, deze week worden de receptoren van je baby ontwikkeld en gaat je baby voelen. Ook krijg je baby deze week wenkbrauwen, oogharen en een laagje huidsmeer over het hele lichaam wat de huid beschermt tegen het vruchtwater. Je baby is deze week met zo'n 14 cm ongeveer zo groot als een peer, zo zwaar als een smartphone en weegt zo'n 150 gram. En niet alleen bij jou vliegen de kilo's er aan: ook bij de baby's vliegen de grammetje eraan. En heb je al een eerste schopje gevoeld? Dat kan! De meeste vrouwen voelen 

Mommy to be

Hoewel je je vorige week waarschijnlijk nog wat energieker voelde, kan het zijn dat je nu overdag moe begint te worden. Je hart is namelijk hard aan het werk om bloed rond te pompen. Hierdoor kan het ook ziijn dat je warme handen en voeten hebt; om je bloeddruk goed te houden, worden de aderen in je armen en benen namelijk slapper. Doordat de doorbloeding van je lichaam beter is en dus ook die van je geslachtsorganen, kan het zijn dat je meer zin hebt in seks dan anders. Wees niet bang dat je hiermee je baby beschadigt. Het is normaal als je na een orgasme een pijnlijk gevoel in je buik of rug krijgt. Dit is niet erg: je baarmoeder trekt samen en er wordt aan de spieren en banden getrokken. Dit kan geen kwaad en de pijn zal snel verdwijnen. Schrik ook niet als je wat bloed verliest. Je baarmoedermond is beter doorbloed en hierdoor kunnen wat oppervlakkig bloedvaatjes knappen tijdens de seks. Maak je je toch zorgen? Neem dan even contact op je met je verloskundige. 

Symptomen

Het kan dus zijn dat je armen en benen wat slapper voelen. Het is verstandig om rustig aan te doen deze week. Ook je hersenen worden slapper, wat kan zorgen voor concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Pas goed op jezelf en probeer het liefst zelf geen auto te rijden. Verder kun je ook last hebben van meer afscheiding dan normaal. Dit komt door de betere doorbloeding van je lichaam. Zit er bloed bij je afscheiding? Dan is het wel raadzaam om even contact op te nemen met je arts of verloskundige. 
 

zwanger week 17


Week 16: de leukste to do’s

1. Kraampakket regelen & zwangerschapsbox bestellen
Regel uiterlijk zes weken voor je uitgerekende datum een kraampakket. Dit is een doos met medische artikelen die je nodig hebt tijdens een (onverwachte) thuisbevalling. Deze zit niet in je basisverzekering, maar als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je deze van je zorgverzekeraar toegestuurd krijgt als je deze opvraagt. Er zijn superveel leuke gratis zwanger- en babyboxen die je kunt bestellen, zoals deze van Ouders van Nu. Een baby kost al genoeg geld, dus wat leuke gratis spulletjes zijn natuurlijk heel welkom en vergroten ook nog eens de voorpret.  

2. Zwangerschapslingerie shoppen
Het is handig om voor de twintigste week van je zwangerschap een groeibh te shoppen. Je groeiende borsten worden op deze manier goed ondersteund. Laat je adviseren over de maat, dit kan soms wel tot twee maten groter zijn dan je normale cupmaat. Handig is een bh met een sluiting aan de voorkant, die je kun namelijk na je bevalling ook als voedingsbeha gebruiken. 

3. Geboorteplan maken
Heb je al een geboorteplan gemaakt? Hierin zet je alle wensen die je hebt voor je bevalling. Zo kun je er bijvoorbeeld in opnemen waar je wilt bevallen, wie er bij de bevalling mogen zijn, in welke houding je wilt bevallen, of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode, of je je baby zelf wilt aanpakken, wie de navelstreng mag doorknippen en of je borstvoeding wilt geven. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #16

Anne 

Reageer