Zwanger van week tot week #18

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! En een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maandenlang mee door de verschillende fases van zwanger zijn. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 18 van je zwangerschap.

zwanger week 18

Je baby

Kreeg vorige week je baby nog wenkbrauwen, oogharen en een laagje huidsmeer over het hele lichaam om de huid te beschermen, deze week kan je baby voor het eerst geluiden registreren en ontwikkelt het zenuwstelsel van je baby zich verder waardoor zijn zintuigen beter werken en hij pijn kan waarnemen. Je baby is deze week met ruim 16 centimeter zo groot als een paprika en zo zwaar als een smartphone. Bovendien kan je baby vanaf deze week ook gapen en is hij volop aan het bewegen. Heb je het eerste schopje al gevoeld? 

Mommy to be

Je bent waarschijnlijk al een aantal kilo's aangekomen. Leuk om te weten: je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een kleine meloen. Daarom wordt het tijd om je 'normale' kleding te vervangen door zwangerschapskleding in een ruimere maat en van zachte, rekbare stofjes die comfortabel zijn nu je buik aan het groeien is. Lees hier hoe je jouw zwangerschap stijlvol doorstaat. 

Symptomen

Je onderrug beweegt zich meer naar voren, terwijl je buik aan de voorzijde meer uitsteekt. Dit komt doordat je zwaartepunt veranderd. Dit kan zorgen voor de nodige rugpijn. Bovendien kun je ook last krijgen van soepel wordende gewrichten, waardoor je continu een zeer lijf hebt. Laten we hopen dat het allemaal meevalt! Een tip tegen de pijn: blijf vooral bewegen. Sterke spieren zorgen er namelijk voor dat je minder last hebt van je rug. De fijnste zwangerschapssport? Je leest het hier.
 

zwanger week 18


Week 18: de leukste to do’s

1. Timelapse je buik
Hoe leuk om achteraf te kunnen zien hoe je buik is gegroeid door de maanden heen. Maak iedere week een foto van je buik en zet straks alle foto's achter elkaar als een filmpje. Heel leuk als aandenken voor jezelf en voor je kindje later. Extra speciaal: maak foto's met een polaroid camera, dan heb je meteen leuke foto's om gezellig op te hangen. 

2. Vriendinnen!
De tijd na je bevalling is hectisch. Je baby vraagt veel aandacht, slapeloze nachten zijn niet schaars en dat betekent helaas ook dat je waarschijnlijk minder tijd zult hebben voor het zien van je vriendinnen om samen leuke dingen te doen. Geniet dus nog even van leuke uitjes met je vriendinnen! 

3. 20-wekenecho
Het is bijna zover: de 20-wekenecho! Tijdens deze echo wordt je baby uitgebreid bekenen en onderzocht. Verder kun je, als je dat wilt, ook het geslacht van je baby te horen krijgen. Wil je het geslacht liever nog niet weten? Geef dit dan op tijd aan, zodat hier geen onduidelijkheid over kan ontstaan waardoor je per ongeluk toch komt te weten of het een jongen of meisje is. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #17

Anne 

Reageer