Zwanger van week tot week #19

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk al bijna op de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 19 van je zwangerschap. Maar dat wist je vast al! ;) Happy reading! 

zwanger week 19

Je baby

Vorige week registreerde je baby voor het eerst geluiden en ontwikkelde het zenuwstelsel van je baby zich verder waardoor zijn zintuigen nog beter zijn gaan werken en waardoor hij zelfs pijn kan waarnemen. Deze week komen de armpjes en beentjes van je baby in verhouding met de rest van het lichaam en wordt het kraakbeen langzaam maar zeker vervangen door botten. Ook krijgt je baby nu neuronen tussen zijn hersenen en spieren waardoor de baby steeds meer controle heeft over zijn bewegingen. Ook krijgt je baby deze week vernix caseosa: dit is een witte, vette laag over de huid van donshaar, dode huicellen en olie uit je baby's klieren. Dit vetachtige spul beschermt je baby tegen schadelijk invloeden. Grote kans dus dat je je baby deze week zeker voelt schoppen!

Mommy to be

Je bent waarschijnlijk al een aantal kilo's aangekomen en je verlangt nog steeds naar zoetigheden of andere zwangerschapscravings zoals augurken. Probeer het snoepen te beperken en kies liever voor gezonde varianten. Verder kan het zijn dat je een zwangerschapsstreep krijgt. Dit is een donkere streep die van je schaambeen tot je navel loopt en die meestal verschijnt in het tweede semester van je zwangerschap. Dit komt doordat je buikspieren plaats maken voor de groeiende baarmoeder, wat soms gepaard gaat met een verhoogde pigmentproductie. Maar maak je geen zorgen: deze zwangerschapsstreep verdwijnt weer na je bevalling.

Symptomen

Meestal ben je nu wel over je moeheid heen. Ben je nog steeds moe? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan ijzer. Dat kun je merken wanneer je bijvoorbeeld snel duizelig bent of bleker bent dan anders. Je kunt dan het beste even je HB-gehalte laten opmeten door je (huis)arts of verloskundige. Dit is overigens een veelvoorkomend symptoom bij de zwangerschap, maak je dus geen zorgen. Je verloskundige kan je hiervoor staalpillen voorschrijven, maar je kunt extra ijzer ook uit je voeding halen. Kies voor gerechten met bijvoorbeeld volkoren producten, appelstroop, bietjes, gedroogde abrikozen, noten, andijvie, rozijnen of spinazie. 

zwanger week 19


Week 19: de leukste to do’s

1. Week(end)je weg
Wil je nog een keer voor de geboorte van je kind genieten van een vakantie samen met je lief of met je vriendinnen? Nu kan het nog! Je voelt je waarschijnlijk fit en energiek en je buik is nog niet heel erg groot. Bij de meeste vliegmaatschappijen kun je vliegen tot week 32 of 36 van je zwangerschap. Geef wel altijd even aan dat je zwanger bent. Happy vakantie! 

2. Tijd om te shoppen
Waarschijnlijk pas je niet meer in je gewone of zelfs allerwijdste kleding. De tijd is dus echt aangebroken om een paar zwangerschapsitems voor jezelf te shoppen. Gewone kleding in een maatje groter kan natuurlijk ook, maar zwangerschapskleding is juist gemaakt voor extra comfort. Zo bevatten broeken vaak een extra soepele rand en zijn de stoffen comfortabel en rekbaar. 

3. Naam kiezen 
Hebben jullie nog geen naam gekozen of komen jullie er maar niet uit samen? Geeft niets, dit is ook supermoeilijk en een belangrijke beslissing. En gelukkig is er de app BabyNames. Deze app kunnen jullie allebei installeren waarna jullie allebei een lijst met namen kunnen opstellen. Vervolgens ga je, afzonderlijk van elkaar, namen 'swipen'. Naar rechts is leuk, naar links is niet leuk. Vinden jullie een naam allebei leuk? Dan is er een match! 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #18

Anne 

Reageer