Zwanger van week tot week #20

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk al bijna op de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 20 van je zwangerschap. Maar dat wist je vast al! ;) Happy reading! 

zwanger week 20

Je baby

Hoewel het kraakbeen van je baby vorige week nog werd vervangen door botten en je baby neuronen ontwikkelde, is het deze week tijd om het geslacht te weten te komen als je nog geen pretecho hebt gehad. Verwacht je een meisje? Dan ontstaan er in deze week al eicellen in de eierstokken. Verwacht je een jongetje? Dan zijn de testikels langzaam bezig af te dalen in zijn lichaam. Ook gaat je baby vanaf deze week vruchtwater doorslikken als oefening voor de spijsvertering. Je kindje is dus volop in ontwikkeling en met 25 centimeter ongeveer zo groot als een winterpeen en met zo'n 300 gram zo zwaar als een paar slippers. Leuk om te weten, toch?

Mommy to be

Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap. Vanaf nu heb je nog zo'n twintig weken voor de boeg voordat je kleintje er is. Spannend! Je bent nu waarschijnlijk zo'n vijf kilo aangekomen en dat is helemaal niet erg. Sterker nog: het is zelfs goed voor jou en je baby. En wees voorbereid: er zal nog ongeveer een halve kilo per week bijkomen. Gek als je je bedenkt hoe het was om niet zwanger te zijn. Dat kun je je nu vast niet meer voorstellen nu je al twintig weken zwanger bent. 

Symptomen

Tijdens je zwangerschap eten voor twee? Dat is niet nodig wanneer je gewoon gezond en verantwoord blijft eten. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je baby iets tekort komt. Vanaf deze week mag je wel iets meer eten dan daarvoor, want je bent in het tweede deel van je zwangerschap belandt, waardoor zo'n 100 tot 300 calorieën per dag extra goed voor je zijn. Maar, vergis je niet: met een boterham of een paar aardappels zit je al aan die calorieën. Blijf dus vooral gezond eten!

zwanger week 20


Week 20: de leukste to do’s

1. Blijf in beweging
Je bent nu op de helft van je zwangerschap en het is heel normaal dat je al zeker zo'n vijf kilo bent aangekomen. Maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. Vergeet niet om goed voor jezelf te blijven zorgen en eet gezond, rust voldoende en blijf in beweging. Misschien is deze zwangerschapssport iets voor je? 

2. Geboortekaartje uitzoeken
Je moet nog zoveel regelen voor je kleine. Een van de leukste dingen? Het uitzoeken van een geboortekaartje! Plan een avond vrij samen met je partner en kies samen een kaartje uit die goed bij jullie past. Neem alvast contact op met de drukker of verdiep je alvast in de kosten online. En het allerleukste: laat alvast een proefkaartje drukken. Laat de voorpret beginnen!

3. Inrichten babykamer
Een andere leuke bezigheid tijdens je zwangerschap is het inrichten van de babykamer. Over een tijdje ben je met een rondere buik een stuk minder mobiel, dus dit is een goede tijd om de kinderkamer in orde te brengen. Misschien wil je in het begin je baby bij je op de kamer laten slapen, maar het is ook superleuk om een leuk plekje voor de kleine te maken in jullie huis. Have fun!

Lees ook: Zwanger van week tot week: #18

Anne 

Reageer