Zwanger van week tot week: #6

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #6. Lees mee! 

zwanger week 6

Je baby

Van chia-zaadje naar doperwt, het embryo groeit deze week hard door! Vorige week werden al het hoofd, de rug en de (tijdelijke) staart gevormd en deze week komt daar het gezichtje bij. Nu krijgen de ogen, oren, neus, kaak en wangen vorm! Grappig feitje: aan het eind van deze week is het hoofd groter dan de rest van het lichaam. Gelukkig trekt dit later weer bij ;-) Ook begint het hartje steeds sneller te kloppen. Eerst nog heel snel, maar dat wordt later langzamer. 

Mommy to be

Ook nu vinden wij het weer tijd voor beschuit met muisjes, want in werkelijkheid ben je nu precies één maand zwanger. Feest dus! Helaas betekent dat ook dat de zwangerschapskwaaltjes blijven toenemen. De mate van het hCG-hormoon blijft stijgen en dus wordt de kans op misselijkheid groter en groter. En hoefde jij nog niet vaak naar de wc? Well, wait for it! Je nieren worden namelijk steeds handiger in het verwijderen van afvalstaffen en bovendien gaat je groeiende baarmoeder steeds meer op je blaas drukken. Dat wordt sprintjes trekken ;-) 

Symptomen

Naast misselijkheid (met als gevolg overgeven) en plassen, kun je vanaf nu ook meer last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, buikpijn en wordt je reukvermogen versterkt. Opeens ruik je een heel andere wereld, wow! 

week 6

Week 6: de leukste to do's

De toenemende zwangerschapskwaaltjes horen er - helaas - nu eenmaal bij. Het is daarom veel leuker om je te focussen op de nieuwe, bijzondere dingen die bij een zwangerschap komen kijken. Die doen je je misselijkheid zo vergeten ;-) Wij geven een aantal tips:

1. Teken het gezicht
Deze week begint het gezichtje van jullie kindje vorm te krijgen. Een goed moment om te fantaseren over hoe jullie zoontje of dochtertje eruit gaat zien. Schrijf, of nog leuker: teken, je fantasieën op in je zwangerschapsdagboek. Van de kleur van de ogen tot de vorm van de lippen, hoe gaat jullie kleintje eruit zien?

2. Ruik maar
Je zult nooit meer zó sterk kunnen ruiken als tijdens je zwangerschap. En het gekke: zodra dit minder wordt, ben je die sterkte geuren ook zo weer vergeten. Schrijf daarom de meest opmerkelijke geuren op, die je eerder nooit opvielen. Leuk om terug te lezen!  

3. Haal crackers in huis
Voor veel vrouwen geldt dat de misselijkheid 's ochtends het ergst is. Wat hiertegen helpt, is om 's ochtends vóór dat je opstaat, een cracker te eten. Geef jezelf tijd om de cracker te laten zakken en sta vervolgens op uit bed. Hierdoor kan de misselijkheid minder zijn en kan net het verschil worden gemaakt tussen wel of niet overgeven, yay! 

4. Limoen, citroen en groene appels
Dat je tijdens de zwangerschap beter kan ruiken, kan zorgen voor meer misselijkheid. Maar gelukkig zijn er ook geuren die de misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen. Namelijk die van limoen, citroen en groene appels. Handig om deze in de buurt te hebben voor wanneer je wordt overvallen door nare luchtjes. Zouden citroen cupcakes ook werken? Is het proberen waard, toch?

5. Maak een afspraak bij de verloskundige
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een afspraak te maken bij de verloskundige. Dit kan via je huisarts, maar ook natuurlijk op eigen initiatief.

Lees ook: Zwanger van week tot week: #5  

Lise 

Reageer