Zwanger van week tot week: #7

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #7. Lees mee! 

zwanger

Je baby

Geef papa in spé een high five! Want dit is de week waarin jullie baby zijn handjes vormt. Je baby groeit van doperwt naar minuscuul mensje, want de armen, benen en hersenen worden gevormd. En niet alleen dat, want dus ook de ellebogen, handen, knieën en voeten worden gevormd. Een echt mensje dus! Het hoofdje is nog steeds véél groter dan de rest van het lichaam. Weet je waarom? Dit heeft alles te maken met de vorming van de hersencellen. Per minuut komen er 100 cellen bij!

Mommy to be

Die zwangerschapskwaaltjes waar we het vorige week over hadden? Die worden deze week alleen maar sterker. De mate van het HcG-hormoon blijft namelijk stijgen tot verdere hoogtes. Voor jou betekent dit dat je kans op misselijkheid alleen maar groter en groter wordt. En de mate van je misselijkheid wordt alleen ook alleen maar erger en erger. Stom! Daarnaast neemt ook de behoefte aan vreetbuien toe (dank, HcG-hormoon...). Dit kan voor nieuwe favoriete snacks als ijs, chocolade, kip nuggets en augurken. Of een combinatie van dit alles (ja echt!). 

Symptomen

Gelukkig zijn er ook 'leuke' symptomen: je borsten worden groter en groter. Want wist jij dat je borsten nu harder groeien dan toen je 16 was? Dit heeft alles te maken met de veranderende hormoonhuishouding, snellere bloedstroom en de ophoping van vet. Bij sommige vrouwen komt er een volle cup bij, oeh la la! Ook zul je nog steeds vaak naar de wc moeten...

zwanger

Week 7: de leukste to do's

De toenemende zwangerschapskwaaltjes horen er - helaas - nu eenmaal bij. Het is daarom veel leuker om je te focussen op de nieuwe, bijzondere dingen die bij een zwangerschap komen kijken. Die doen je je misselijkheid zo vergeten ;-) Wij geven een aantal tips:

1. Verwen jezelf met een goede huidolie of crème
Je borsten groeien deze week stevig door. Daardoor moet je huid goed meerekken. Met een goede crème of olie houd jij je huid goed soepel en ruik je ook nog eens heerlijk!

2. Proef erop los
Dat je zwangerschap een bijzondere periode is, zal vanaf nu steeds duidelijker worden. Ingrediënten en snacks die je eerder doodnormaal vond, doen je nu verlangen naar meer en meer. Augurken met slagroom? You go girl! 

3. Popcorn, milhshakes en rozijnen
Snak jij keer op keer naar ongezonde tussendoortjes? Probeer dan popcorn, pakjes sojamelk met een smaakje en rozijnen. De popcorn maak je door zelf maïs te poffen, de pakjes sojamelk lijken op een dikke vette milkshake en rozijnen zitten vol voedingsvezels en ijzer. Happy snacking! 

4. Ga op jacht naar kinderopvang
Het klinkt misschien wat vroeg, maar kinderopvang kun je niet vroeg genoeg regelen. Het is in ieder geval leuk om hierover na te denken. Zijn er leuke kinderopvangen bij jullie in de buurt of juist dicht bij kantoor? Of hebben de toekomstige opa en oma hun agenda al vrijgemaakt?  

Lees ook: Zwanger van week tot week: #6

Lise 

Reageer