Zwanger van week tot week: #8

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #8. Lees mee! 

week 8


Je baby

Vorige week kon je al lezen over de ontwikkeling van de embryo van doperwt naar minuscuul mensje. Deze week gaat de ontwikkeling rap verder! Er wordt een begin van het skelet gemaakt en de vorm van het gezicht gaat verder. Zo kunnen de oogleden bijna de hele ogen bedekken, krijgt de neus zijn vormpje en ontstaat de bovenlip! Het tijdelijke staartje verdwijnt - gelukkig maar - en de tenen en vingers worden minder 'vissig' en steeds meer menselijk. De pret kan niet op, want deze week begint het embryo met bewegen!

Mommy to be

Voor mama in spé betekent dit nog niet zo veel. Want ook al beweegt de baby, jij zult dit niet voelen. Ook is er nog geen echte baby bump te zien. Terwijl je lichaam wél aan het veranderen is, want de baarmoeder groeit met het embryo mee. Waar je baarmoeder eerst zo groot als een mandarijn was, is ie nu iets groter dan een tennisbal. Dat laatste knoopje van je favoriete jeans? Die krijg je vanaf deze week niet meer dicht! 

Symptomen

Hoewel jij niet kunt voelen dat je baby al beweegt, kan je maag dit wel voelen. Hierdoor kan de misselijkheid - met name de ochtendmisselijkheid - toenemen. Vervelend voor jou, maar gelukkig zit hier ook een positief randje aan: ochtendmisselijkheid wil zeggen dat de zwangerschap goed verloopt! Ook de andere zwangerschapssymptomen zoals vermoeidheid, een sterker reukvermogen en vreetbuiten kunnen blijven toenemen.

zwanger week 8


Week 8: de leukste to do's

Er gebeurt deze week véél met het embryo. Je baby is volop in ontwikkeling en daarom is het van het grootste belang dat je vanaf deze week écht stopt met alcohol of nicotine. Ja, óók dat ene slokje zul je vanaf nu moeten laten staan. Heb je er moeite mee? Focus je dan op de nieuwe, bijzondere dingen die bij een zwangerschap komen kijken. Wij geven een aantal tips:

1. Ga voor een zwangerschapsbroek
Misschien hoopte je dat je deze dans kon ontspringen, maar geloof ons nou maar als we je vertellen dat dit dé musthave voor tijdens je zwangerschap is. Want zwangerschapsbroeken zorgen ervoor dat jij je 9 zwangere maanden comfortabel doorkomt en zijn tegenwoordig in de meest trendy varianten beschikbaar. Kijk maar op KidsToday.nl ;-) Wie vroeg investeert, haalt er het optimale uit!

2. Plan je eerste bezoek met de verloskundige
Grote kans dat je deze week je eerste afspraak bij de verloskundige hebt. Schrik niet, want de verloskundige wil alles van je weten. Jullie levensstijl, eetgewoontes, medicatie en nog veel meer wordt onder de loep genomen. Neem daarom zeker je lief mee, want ook hij zal veel vragen moeten beantwoorden. Spannend!

3. Trakteer jezelf op een nieuwe BH
Zoals vorige week al werd beschreven, zullen je borsten tijdens deze periode harder groeien dan tijdens je puberteit. Daarom is een goede BH geen overbodige luxe. Misschien is dit een leuk idee om samen met je lief na jullie bezoek aan de verloskundige te doen? 

4. Schrijven, schrijven, schrijven
Vergeet je je zwangerschapsdagboek niet? Hier kun je alles in bewaren en opschrijven. Hoe was jullie eerste bezoek aan de verloskundige? Welke vragen had je niet verwacht? En denk je nog steeds hetzelfde over het geslacht?

Lees ook: Zwanger van week tot week: #7

Lise 

Reageer