Zwanger van week tot week: #9

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #9. Lees mee! 

zwangerweek9 

Je baby

Vanaf nu is je baby embryo af en mag-ie officieel foetus genoemd worden. Is dat reden voor alvast een beschuit met muisjes? Wij vinden van wel ;-) Je baby is nu immers een echt mini-mensje, inclusief knieën, enkels en tenen, en kan zelfs al bewegen! Inmiddels zijn ook de geslachtsorganen al gevormd, al blijft het geslacht nog even geheim! Naast bewegen, waar jij nog niets van zult voelen, is vanaf deze week ook het hartje te horen. Wel alleen met de hulpmiddelen van de verloskundige, want ook dit is nog maar piepklein!

Mommy to be

Van de negende tot de dertiende week bereik je de top van je zwangere vermoeidheid. Je wordt moe wakker, bent de hele dag futloos en rolt het liefst zo vroeg mogelijk in de avond alweer je bed in. De minste inspanning zal voelen als maximale arbeid. Welkom in het leven van de zwangere vrouw!

Symptomen

Naast vermoeidheid zullen ook de stemmingswisselingen tot hun max komen. Het ene moment zweef je op een roze wolk, het andere moment kun je zomaar depressief zijn en vol met twijfels zitten. Het hoort allemaal bij de veranderingen van je lichaam, dat zich klaar maakt voor de hele zwangerschap. Je hartslag gaat sneller, je stofwisseling gaat sneller en je hormoonniveaus stijgen nog steeds.


zwangerweek9 

Week 9: de leukste to do’s

Ook al heb je deze week niet veel puf om iets te ondernemen - naast slapen, slapen en slapen - zijn er gelukkig nog tal van leuke dingen die je deze week kunt doen.

1. Wandelen en zwemmen
Beide activiteiten helpen tegen extreme vermoeidheid. Wellicht voel je je te moe om de stap naar het zwembad of park te zetten, maar je voelt je gegarandeerd fitter daarna!

2. Frame it
Tijdens deze, of volgende week, heb je waarschijnlijk je eerste bezoek aan de verloskundige. En is het dus ook tijd voor de eerste echo! Shop de allermooiste lijst of fotoalbum, want deze foto verdient een bijzonder plekje.

3. Geurkaarsen, badolie en bodylotion
Je hebt geen beter excuus om jezelf te verwennen dan tijdens deze vermoeiende weken. Koop daarom je favoriete kaarsen voor thuis op de bank en leg jezelf in de watten met een heerlijke badolie en goede bodylotion.

4. Floaten
De wondertruc tegen vermoeidheid? Floaten! Dit kun je op steeds meer plekken in Nederland doen. En wist je dat één uur floaten gelijk staat aan vier uur slaap? Sounds like the perfect get away!

5. Schrijven schrijven schrijven
Want door die vlagen van vermoeidheid ben je zo vergeten wat zwanger zijn allemaal moet je doet. Als je kleintje er eenmaal is, verdwijnt niet alleen je buik maar ook alle andere symptomen als sneeuw voor de zon. Schrijf daarom alles op en zie het als rustgevende therapie ;-)

Lees ook: Zwanger van week tot week: #8

Lise 

Reageer