Zwanger week #21

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk al bijna op de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 21 van je zwangerschap. Maar dat wist je vast al! ;) Happy reading! 

zwanger week 21

Je baby

Hoewel het vorige week nog tijd was voor een echt om achter het geslacht van je baby te komen en je baby geslachtsorganen ontwikkelde, kan het deze week zo zijn dat je baby weleens de hik heeft. Soms voel je dan schokkerige bewegingen in je buik. Je baby traint namelijk zijn longen voor het ademhalen na de geboorte. Met zo'n 27 cm en 350 gram is je baby zo groot als een flinke mango. En met 21 weken heb je een mijlpaal bereikt, je bent namelijk over de helft van je zwangerschap. Gefeliciteerd! 

Mommy to be

Meer dan de helft van zwangere vrouwen krijgt last van straie, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Dit zijn roze of rode strepen op de buik, borsten, billen, heupen of dijen die je krijgt doordat je huid sneller groeit dan je huid het kan bijhouden. Een zwangerschap is een flinke aanslag op je lijf, maar gelukkig zijn er ook voordelen. Zo is er een grote kans dat bijvoorbeeld je nagels en haren veel mooier zijn dan normaal. Doordat je bloedcirculatie is verhoogt, komen er meer voedingsstoffen bij je haar en nagels. Enjoy!

Symptomen

Het kan zijn dat je bloeddruk aan de lage of hoge kant is tijdens je zwangerschap. Een lage bloeddruk is niets om je zorgen over te maken. Je kan alleen soms duizelig zijn. Heb je een hoge bloeddruk? Let dan op ongezonde producten als soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami en ontbijtspek. Hier zit namelijk heel veel zout in. 

zwanger week 21

Week 21: de leukste to do’s

1. Praat met je baby
Hoewel het misschien nog een beetje gek aanvoelt in het begin, kun je alvast beginnen om tegen je baby te praten. Misschien een beetje vreemd, zo met een buik ertussen, maar door tegen je baby te praten, stimuleer je de band tussen jou en je baby. Zo leert hij je stem kennen, waar hij als rustig van kan worden. 

2. Baby erkennen
Ben je (nog) niet getrouwd met de vader van je kind, maar willen jullie wel dat hij de officiële vader wordt? Laat hem dan het kind erkennen. Dit kan ook na de geboorte, maar het is handiger om dit al tijdens de zwangerschap te doen. Na de geboorte zijn er nog zoveel dingen om te regelen!

3. Op vakantie
Wil je er nog even op uit met je partner of vriendinnen? Dan is dit de uitgelezen tijd om weg te gaan, vooral voor jezelf. Het wordt namelijk langzaam maar zeker lastiger om lang stil te zitten in een vliegtuig of auto. Bovendien zit je buik nu nog niet zo in de weg. Informeer wel even bij je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen, hiervoor worden verschillende regels gehanteerd. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #20.

Anne 

Reageer