Zwanger week #22

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk al bijna op de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een boel veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 22 van je zwangerschap. Lees je mee?

zwanger week 22

Je baby

Hoewel je baby vorige week nog zijn longen trainde voor het ademhalen na de geboorte, staat deze week in het teken van de zintuigen die steeds beter gaan werken. Zo hoort je baby jouw hart kloppen en je bloed door je lichaam suizen en begint hij met zijn handen de wereld in jouw buik te verkennen en raakt hij de navelstreng en zijn gezicht aan. Ook kan je baby steeds beter een onderscheid maken tussen licht en donker. En een grappig feitje: doordat jouw vruchtwater een beetje de smaak krijgt van wat jij hebt gegeten, kan hij dit proeven bij het slikken.

Mommy to be

Heb je last van rare dromen of nachtmerries? No worries: het is in deze fase heel normaal als je veel droomt en in deze dromen je angsten terugkomen. Dit betekent niet dat je nog niet klaar bent voor je baby, maar zorgt er juist voor dat je voorbereid bent op het moederschap. Ook kan het zijn dat je last hebt van brandend maagzuur, iets wat tot het einde van je zwangerschap kan duren. Het kan helpen om langzaam te eten, goed te kauwen en vaker kleinere hoeveelheden te eten. Probeer pittig eten liever te vermijden.  

Symptomen

Hoewel je flink wat kilo's kan zijn aangekomen, is je zwangerschap niet het uitgelezen moment om te lijnen. Dit is namelijk slecht voor je baby omdat door te lijnen de schadelijke stoffen die liggen opgeslagen in het vet in je bloedbaan en bij de baby. Probeer je dus vooral niet te druk te maken over je gewicht of probeer ongezonde snacks te vervangen door gezonde snacks als fruit of rauwkost. En drink de hele dag door veel water, dit stilt je honger! 

zwanger week 22

Week 22: de leukste to do’s

1. Uit eten
Als jullie straks een baby krijgen, gaat er veel veranderen. Geniet daarom nog even van jullie tijd met z'n tweetjes. Ga bijvoorbeeld nog een keer lekker samen uit eten. Als de baby er straks is, zal dat er misschien even niet inzitten. Geniet! 

2. Contact met de baby
Je partner kan contact maken met jullie baby door zijn hand op jouw buik te leggen. De baby zal dan richting de hand bewegen. Praat gerust ook samen tegen de baby, zodat hij ook de stem van je partner leert kennen. Zing samen een liedje of draai regelmatig dezelfde muziek of hetzelfde nummer. Dan kan je baby hier na zijn geboorte weer rustig van worden. 

3. Huisdieren
Hebben jullie een hond, kat of ander huisdier in huis? Bereid deze dan voor op de komst van je kindje. Zo kun je ze bijvoorbeeld laten wennen aan de babykamer en het babybedje. Leer je huisdier wat de grenzen zijn en maak alvast aanpassingen in het huis waar nodig. 

Lees ook: Zwanger van week tot week: #21.

Anne 

Reageer