Zwanger week #24

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk alweer over de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een hoop veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 24 van je zwangerschap. Lees je mee?

zwanger24Bron: Pinterest.

Je baby

Deze week is een mijlpaal voor je baby. Nu hij 24 weken is, is hij namelijk levensvatbaar. Op zijn longetjes na zijn alle organen ontwikkeld. Artsen zullen er nu alles aan doen om hem in leven te houden, maar hij is natuurlijk nog even het beste af in jouw buik. Deze week krijgt het gezichtje van je baby wat meer vorm. De wimpers en wenkbrauwen worden gemaakt en de oren krijgen wat meer vorm. Daardoor hoort hij ook steeds beter. Je baby is inmiddels al langer dan een liniaal, maar hij is nog wel heel dun.

Mommy to be

Je mooie buik groeit steeds een stukje groter. Het kan zijn dat je buik af en toe hard aanvoelt. Het doet geen pijn, maar het kan vreemd aanvoelen. Dit zijn harde buiken, ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd en helemaal normaal. Je lichaam is gewoon alvast aan het oefenen voor het harde werk straks. Harde buiken kunnen niet alleen veroorzaakt worden door het groeien van je baby, maar ook door stress. In dit laatste geval moet je echt even je rust pakken. Harde buiken kunnen namelijk geen kwaad voor de baby, maar teveel stress helaas wel.

Symptomen

Omdat je baarmoeder nu de grootte heeft van een voetbal kan het zijn dat jij af en toe last hebt van een drukkende pijn boven je maag. De druk op je maag neemt steeds meer toe en daardoor sluit het sluitspiertje van je slokdarm naar je maag niet meer goed. Resultaat? Brandend maagzuur. Om dit te voorkomen kun je proberen minder vette maaltijden te nemen en koolzuurhoudende dranken, sinnaasappelsap en koffie te vermijden. 

week24

Week 24: de leukste to do's

1. Shoppen
Waarschijnlijk heb je hier en daar al best wat baby items verzameld. Maar de komende paar weken kan het échte shoppen beginnen. Misschien weet je al wat het geslacht van je baby is zodat je iets gerichter op pad kunt gaan. Let erop dat je niet te veel koopt in maat 50. Je baby is hier straks namelijk zó snel uitgegroeid. Ook een tip: de meeste mensen die een kraamcadeautje geven, doen dit in maat 62. Hou er dus rekening mee dat je zelf in die maat ook niet al helemaal los gaat.

2. Babymoon
Nog even met z'n tweetjes romantisch weg voordat de baby er is. Nu kan het nog! Hou er wel rekening mee dat je een 'Fit to fly' verklaring vraagt bij je verloskundige. Dit is een verklaring die aangeeft dat jij voorlopig nog niet gaat bevallen en nog prima kan vliegen. Al is het maar een weekje, heerlijk op een strandbedje aan de zee liggen met een alcoholvrije cocktail in je hand... wie wil dat nou niet?

3. Babykamer afmaken
Je bent nu nog relatief fit en vooral ook wendbaar. Dit is dus de tijd om lekker aan de slag te gaan in de babykamer. Geef die muur een leuk kleurtje en leef je uit met coole accessoires! Als je straks op het einde van je zwangerschap loopt, heb je hier steeds minder puf voor. 

Samantha 

Reageer