Zwanger week #25

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk alweer over de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een hoop veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 25 van je zwangerschap. Lees je mee?

Beeld zwanger week 25

 Je baby

Vanaf vorige week was je baby levensvatbaar. Je baby wordt steeds groter en krijgt minder ruimte: dit merk je! Vanaf deze week maken zachte bewegingen plaats voor stootjes, trapjes en stompjes. De hartslag van je baby wordt nu hoger en is misschien zelfs van ‘buitenaf’ te horen. Vanaf week 25 kan de baby ook voelen, de tastzin is nu namelijk helemaal ontwikkeld. Je zult ook merken dat baby kan reageren op geluiden van jou of je partner.

Mommy to be

Je buik wordt nu steeds boller, omdat je baby nu flink groeit. Doordat je huid steeds een beetje meer wordt opgerekt, zou je last kunnen krijgen van een beetje jeuk. Geen zorgen, dit is heel normaal! Om je huid een beetje soepel te houden, kun je de buik iedere dag lekker insmeren met een goede huidolie. Leuke extra: misschien schopt je baby wel tijdens het smeren! Vind je al dat gesmeer maar gedoe? Laat je partner dit dan doen, zo creëer je een mooi moment met z’n drieën.

Symptomen

In week 25 zou je last kunnen krijgen van Restless Legs Syndrom (RLS). Dit is een veelvoorkomende aandoening onder zwangere vrouwen. Het nuttigen van specifiek eten of een tekort aan ijzer kunnen RLS trickeren. Ga even langs bij je huisarts als je last krijgt van tintelingen in de benen en je het gevoel hebt dat je veel moet bewegen om deze tintelingen te stoppen.

Beeld zwanger wk 25 todo

Week 25: to leukste to do’s

1. Haring happen
Het is belangrijk om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is het tijdens je zwangerschap belangrijk om het vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) te nemen. Dit is een meervoudig onverzadigd vetzuur, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van je baby. DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals: haring, paling en makreel. Probeer twee keer per week een lekker vet visje te eten. Ben je niet zo'n viseter, neem dan een multivitamine waar DHA in zit. 

2. You name it
Een naam bedenken voor je kind is best lastig, maar óh zo leuk om te verzinnen. Sommige stellen weten al jaren hoe hun kindje gaat heten, anderen hebben tot op het laatste moment geen flauw idee. Als je het geslacht al weet, is het iets makkelijker. Er zijn veel sites en boekjes met namen om vast goede ideeën op te doen.

3. Ontwerp een geboortekaartje
Vaak worden ouders to be wat praktischer vanaf week 25, omdat de geboorte wat meer in zicht komt. Nu jullie misschien al een mooie naam hebben bedacht, kunnen jullie vast rondstruinen op internet om wat inspiratie op te doen voor een mooi geboortekaartje.

Elien 

Reageer