Zwanger week #26

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk alweer ruim over de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een hoop veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 26 van je zwangerschap. Lees je mee?

Beeld zwanger week 26

Je baby

Vanaf week 26 kan de baby zijn of haar ogen voor het eerst open doen. Ondanks dat de ogen open zijn, is de kleur nog niet zichtbaar. Hoewel je baby er van de buitenkant nu al redelijk ‘af’ uitziet, is hij of zij nog volop in ontwikkeling: onder andere de longen en de hersens ontwikkelen zich constant. Met het in- en uitademen van kleine hoeveelheden vruchtwater, worden de longen van je baby getraind. Krijg je een jongetje? Dan beginnen de testikels nu in te dalen.

Mommy to be – jouw lichaam

Niet alleen je buik, maar ook je baarmoeder is weer een stukje gegroeid. Omdat de baarmoeder wat meer tegen de blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker plassen dan voorheen. Lekker slapen wordt steeds meer een uitdaging, want in deze fase van de zwangerschap piekeren vrouwen wat meer. En eerlijk is eerlijk: het ligt ook niet echt lekker, die steeds groter wordende buik! Ben je ineens enorm aan het schoonmaken geslagen? Dat komt waarschijnlijk omdat je last hebt van ‘nesteldrang’. Veel vrouwen willen in deze periode van de zwangerschap het huis helemaal tiptop hebben voor de komst van de kleine. Prima natuurlijk, als je lekker aan het schoonmaken bent, maar zorg wel dat je voldoende rust houdt.

Symptomen

Vanaf deze week zul je sneller moe zijn en merk je dat je eerder buiten adem bent. Dit laatste komt doordat je baarmoeder je longen wat omhoog duwt. Sporten zal lastiger zijn dan eerst, ook omdat je buik in de weg zit. Misschien heb je last van maagzuur in week 26, dit kun je voorkomen door niet te veel en te kruidig te eten en frisdrank met prik te vermijden.

beeld zwanger week 26 to do

Week 26: leuke to do’s

 1. Maak een pret-echo!

Je kunt een 3D- of zelfs 4D-echo van je baby laten maken. Hoe leuk, want nu kun je de baby voor het eerst écht goed zien! Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt laten doen en je kunt de beelden laten vastleggen als foto’s of zelfs video’s.

 2. Ga lekker zwemmen

Wij raden je aan om vanaf deze week lekker te gaan zwemmen. Zwemmen is de perfecte sport als je wat minder flexibel bent door de zwangerschap. Bovendien zorgt zwemmen voor ontspanning en kun je allerlei oefeningen in het water doen, ter voorbereiding op de bevalling. Hoe sterker je lichaam is, hoe makkelijker je die inspanning kunt leveren.

3. Begin met mindfullness

Omdat slapen vanaf deze week behoorlijk lastig kan zijn, zou een beetje mindfullness je misschien kunnen helpen. Er zijn diverse apps met mindfullness-oefeningen die je kunt downloaden. The word says dat dit enorm kan bijdragen aan een goede nachtrust. Adem in, adem uit…

Elien 

Reageer