Zwanger week #27

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk alweer ruim over de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een hoop veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 27 van je zwangerschap. Lees je mee?

Beeld zwanger 27-2

Je baby

De baby groeit natuurlijk de hele zwangerschap, maar wist je dat jouw kleine wonder-to-be qua gewicht veel harder groeit dan in lengte? Tot de geboorte zal hij ongeveer nog vier keer zwaarder worden dan nu. Dit extra gewicht komt vooral door de vetlagen die worden aangelegd, dit helpt jouw baby om warm te blijven buiten de baarmoeder. Je baby heeft inmiddels ook een aardig slaapritme gekregen en als hij wakker is zijn de oogjes open. Waarschijnlijk voel je hem zelfs aardig bewegen! Als je een ritmische beweging voelt, dan heeft je baby waarschijnlijk de hik. Dit is helemaal niet erg, dus geniet vooral van dit kriebelende gevoel!

Mommy to be – jouw lichaam

Om plaats te maken voor je baby’tje, gaat in de loop van je zwangerschap je middenrif langzaam iets omhoog. In het derde trimester zit het ongeveer 4 cm hoger dan als je niet zwanger bent. Daardoor wordt ook de omtrek van je borst ongeveer 15 cm ‘groter’ dan eerst en gaan je onderste ribben een beetje naar de zijkant. Onder invloed van je hormonen kan ook de activiteit van een aantal enzymen in je lever veranderen. Deze enzymen zijn betrokken bij de afbraak van giftige stoffen, waardoor de afbraaksnelheid van medicijnen verandert. Medicijnen die goed oplossen in vetten worden wat minder snel afgebroken en medicijnen die goed oplossen in water worden juist sneller afgebroken.

Symptomen

Je kunt soms wat duizelig of licht in je hoofd zijn, dit komt misschien omdat de bloedvaten wat zijn verslapt. Hierdoor stroomt je bloed trager en zou je bloeddruk even kunnen zakken, zeker als je te snel opstaat. Rustig aan dus! Los hiervan zou je wat ‘schoonheidskwaaltjes’ kunnen krijgen, zoals couperose. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken, dit zou kunnen helpen. Gelukkig trekt dit na je zwangerschap vanzelf weg, dus no worries and just relax!

Beeld zwanger 27-2

Week 27: leuke to do’s

 1. Registreer het vaderschap!
Als jij en the daddy to be getrouwd zijn, hoef je niets te regelen om je kind te erkennen. Zijn jullie niet officieel getrouwd, dan is het handig om samen de erkenning van het vaderschap te laten opmaken bij de burgerlijke stand. Een leuk extraatje is dat je ook de achternaam van je baby kunt laten vastleggen. Spannend!

2. Babykleren shoppen
Jaja, je hebt weer een extra reden om te gaan shoppen! Niets is leuker dan lekker voorpretten bij de gedachte aan de kleine, vooral als je vast wat babykleding mag kopen! Ga even lekker shoppen en leef je uit, want er zijn zoveel leuke babyspullen te koop!

3. Zwangerschapsverlof
Tot drie weken voor de uitgerekende bevalling kun je verlof regelen. Dus het als je dit nog niet hebt gedaan, wordt het de hoogste tijd! Het is sowieso wel fijn om een lijstje te maken met dingen die je nog moet regelen voor de bevalling. Hoe meer je nu fikst, hoe relaxter jij er straks bij zit!

Elien 

Reageer