Zwanger week #28

Zwanger zijn is een bijzondere periode. Een periode die voorbij is voordat je het weet. Reken maar van yes! Je bent namelijk alweer ruim over de helft van je zwangerschap. De negen maanden zwangerschap zijn een periode waarin jijzelf en je lichaam een hoop veranderingen ondergaan. Daarom nemen wij je negen maanden lang mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Want wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam per week? Deze week is het tijd voor week 28 van je zwangerschap. Lees je mee?

Beeld week 28

Je baby

Gefeliciteerd! Met 28 weken zit je in het derde trimester van je zwangerschap! De baby begint zich nu steeds meer te ontwikkelen tot een echt kindje, je kleintje is nu meer ‘af’. Het hoofd is nu meer in verhouding met de rest van het lichaam. Ook het kraakbeen verandert stap voor stap in bot. Het schedeltje blijft natuurlijk wel zacht, zodat de baby bij de bevalling er gemakkelijk uit komt. Na 28 weken komt je baby tijdens zijn slaap ook in de remslaap, dit is de fase waarin er wordt gedroomd.

Mommy to be

Het tweede trimester van de zwangerschap staat bekend als het meest relaxt, in het derde trimester kunnen lichamelijk ongemakken weer wat toenemen. Eén van die klachten is bekkeninstabiliteit. Dit komt doordat je het hormoon relaxine gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Dit zorgt ervoor dat je baby tijdens de bevalling soepel door je bekken kan. Helaas kan dit bij jou zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Zorg dat je genoeg rust houdt, maar wel blijft bewegen. Houd dus balans!

Symptomen

We hadden het al eerder over harde buiken, ook in deze fase van je zwangerschap kun je hier last van houden. Heb je hier erg veel last van, overleg dan toch even met je verloskundige. Het kan namelijk ook een signaal zijn van je lijf dat je iets meer rust moet pakken. Helaas hoort buikpijn wel een beetje bij een zwangerschap. Je baarmoeder groeit en drukt op je organen, terwijl je darmen minder goed werken door de zwangerschapshormonen. Je voelt zelf je lichaam het beste aan, dus ook hier geldt: better safe, than sorry! Heb je last van een scherpe of lang aanhoudende buikpijn, ga dan even langs een deskundige. Zeker wanneer je hierbij last krijgt van bloedverlies, is het belangrijk dat je wordt gecontroleerd.

 Beeld 28 weken

To do's in week 28

1. Ga op zwangerschapscursus

Sommige vrouwen maken zich – nu D-day dichterbij komt – zorgen over de bevalling. Ben jij ook een beetje angstig? Bereid je dan zo goed mogelijk voor, bijvoorbeeld door een zwangerschapscursus te volgen. Tijdens deze cursus leer je hoe een bevalling verloopt en leer je ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling enorm kunnen helpen. Handig én goed om minder angstig te worden!

2. Lees over borst- of flesvoeding

Voor de gezondheid van je baby is borstvoeding het beste en ook voor jouw herstel is dit gunstig. Toch zijn er genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding, doordat er aan borstvoeding ook wat nadelen kleven. Er is gelukkig genoeg info over te vinden, dus lees je goed in over borst- en flesvoeding en maak een bewuste keuze. Heb je besloten borstvoeding aan je baby te geven, maar weet je niet zo goed hoe? Ook hier zijn cursussen voor!

3. Eet vegetarisch

Omdat je buik een gevoelig punt is tijdens je zwangerschap, kan het helpen om vlees en vis even te vermijden. These days puilen de sites en kookboekengelukkig uit van lekkere vegetarische én gezonde recepten, so eat your heart out!

 

Elien 

Reageer