Zwanger week #29

Zwanger zijn is heel bijzonder. Deze mooie periode vliegt voorbij, reken daar maar op! Inmiddels zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap. In deze negen maanden ondergaan je lichaam en de baby een hoop veranderingen. We nemen je daarom negen maanden mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Hoe staat het elke week met je lijf en de ontwikkeling van je baby? Deze week is het tijd voor week 29 van je zwangerschap. Lees je weer mee?

Beeld wk 29-1

Je baby

Je baby wordt elke week groter en ontwikkelt zich continu. Hij weegt nu als het goed is zelfs al meer dan een kilo! Als De baby doet zijn ogen regelmatig open en dicht. Af en toe maakt hij een grimas of fronst hij zijn wenkbrauwen. Als er genoeg licht is, kan hij al silhouetten door de baarmoeder en de buikwand zien. Ook kan je baby horen en misschien stemmen herkennen, dit houdt in dat hij zich al dingen kan herinneren. Heb je het gevoel dat je hele buik heen en weer gaat? Dit kan betekenen dat je kind van een hoofd- naar een stuitligging of andersom draait. 

Mommy to be

Na deze 29 weken zwangerschap is je buik zo groot, dat je je aardig in het zweet moet werken om je eigen benen te zien. We hadden het vorige week al over bekkeninstabiliteit. Als je pijn in je rug of schaambeen hebt, hóeft dit niet altijd te betekenen dat je bekkeninstabiliteit hebt. Het zou kunnen duiden op bandenpijn of rugpijn, die veroorzaakt wordt door een verkeerde houding. Ga even langs je arts of verloskundige, die kan je misschien uitsluitsel geven. 

Symptomen

Je zou spataderen kunnen hebben. Ongeveer 40% van de vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van. Spataderen zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar kunnen wel pijnlijk zijn en mooi is het ook niet echt. Had jouw moeder last van spataderen? Dan is de kans groot dat jij dit ook krijgt. Gelukkig verdwijnen de spataderen na de bevalling meestal vanzelf! Je houdt misschien wat vocht vast, waardoor je bijvoorbeeld dikke enkels hebt. Ook dit gaat vanzelf weer weg! Heb je last van verstopping? Eet dan yoghurt, dit zou kunnen helpen. 

Wk 29-2

To do's in week 29

1. Zwangerschapsyoga

Bij zwangerschapsyoga doe je veel oefeningen die je soepel(er) houden en het is voor veel vrouwen de ideale manier om te ontspannen. Door verschillende oefeningen leer je om de lichamelijke ongemakken te verlichten en te vertrouwen op je lichaam. Bij zwangerschapsyga staat de beleving van de zwangerschap centraal. Klinkt heerlijk, toch?

2. Shop een voedings-bh

Een voedings-bh is tijdens of na je zwangerschap geen luxe, maar een must(have). Zeker als je borstvoeding gaat geven! Doordat je borsten van vorm veranderen en heel gevoelig zijn, is een voeding-bh van een lekkere zachte stof heel fijn! De keuze is reuze, dus je kunt online of in de winkel een prima exemplaar scoren. 

3. Neem een massage!

Je rug heeft heel wat te stellen met al die extra kilo's die je met je mee zeult. Zeker aan het einde van dag kun je hier last van hebben. Een massage is altijd een goed idee, zeker nu! Trakteer jezelf in dit laatste trimester elke week op een heerlijke zwangerschapsmassage. Enjoy!

Elien 

Reageer