Zwanger week #30

Zwanger zijn is enorm bijzonder! De negen maanden zijn voorbij voor het weet, dat is één ding dat zeker is! Inmiddels zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap ondergaat je lijf een hoop veranderingen en ontwikkelt de baby zich iedere week. Wij nemen je daarom negen maanden lang mee, door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 30 van je zwangerschap. Lees je weer lekker mee?

Beeld zwanger week 30

Je baby

De afgelopen tijd heeft de baby lekker wat extra vet gekregen. De baarmoeder is natuurlijk lekker warm, maar die moet hij over tien weken verlaten. Door het vet heeft de baby het ook straks buiten de baarmoeder lekker warm! Je kindje heeft op dit moment nog wat donshaartjes om hem warm te houden, maar die zullen de komende weken loslaten. Doordat deze in de darmen terecht komen, wordt de werking hiervan meteen goed getraind. Geen zorgen, dit kan helemaal geen kwaad! In deze week zal je baby bijna compleet zijn en zullen de hersenen zich nog verder ontwikkelen. Door de groei van hersenweefsel die vanaf deze week begint, wordt je baby slimmer. Yay!

Mommy to be


De hersens van de baby zijn volop in ontwikkeling, maar jij hebt soms misschien het idee dat die van jou niet meer 100% functioneren. Je bent vergeetachtig en met een beetje pech ben je continu je sleutels, portemonnee en andere spullen kwijt. Oh jee! Helaas is hier weinig aan te doen, veel vrouwen hebben hier last van. Dit zou kunnen komen door zwangerschapshormonen. Hoe dan ook: keep it cool en laat je lekker verzorgen!

Symptomen

Doordat je baarmoeder enorm is gegroeid, kun je weer last krijgen van brandend maagzuur. Doordat je baby in je buik beweegt, wordt het maagzuur omhoog gedrukt. Dit kan erg vervelend aanvoelen. De baby is nu aan het indalen, waardoor de druk op je blaas en darmen toeneemt. Dit resulteert in meer toiletbezoekjes. Maar er is ook goed nieuws! Door het indalen ligt de baby lager en krijgen je longen wat meer ruimte. Hierdoor ben je minder kortademig. Fijn!

Beeld week 30

To do's in week 30

1. Organiseer een babyshower!

Het fenomeen babyshower is overgewaaid uit de VS en ook hier inmiddels niet meer weg te denken. Hoewel dit soms als verrassing wordt georganiseerd door je vriendinnen, kun je prima zelf het heft in eigen hand nemen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je er nog een beetje gezellig bijzit! Vorige week hebben we een artikel online gezet met 5 superleuke thema’s voor babyshowers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een flamingo-thema of een babyshower die in het teken staat van snorretjes? Hoe leuk! 

2. Lekker poetsen

Nesteldrang: je ontkomt er eigenlijk niet aan. Maak van de nood een deugd en ga lekker poetsen! Niet alleen voor jou, ook voor je (aanstaande) kindje superfijn als de boel thuis lekker fris is. Bijkomend voordeel: dan heb jij ’s avonds wat meer rust in je kont!

3. Bedenk aan geboorteplan

Het klinkt misschien wat overdreven: een geboorteplan. Maar eigenlijk is dit superhandig. Hierin zet je dingen als waar je wilt bevallen, wie je daarbij wilt hebben en hoe je wil dat er met de baby moet worden omgegaan na de bevalling. Het geeft je op het moment suprême waarschijnlijk het gevoel dat je wat meer controle hebt en dit is natuurlijk altijd fijn!


Elien 

Reageer