Zwanger week #31

Zwanger zijn is enorm bijzonder! De negen maanden vliegen voorbij, dat is één ding dat zeker is! Inmiddels zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap ondergaat je lijf een hoop veranderingen en ontwikkelt de baby zich elke week. Wij nemen je daarom negen maanden lang mee, door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 31 van je zwangerschap. Lees hier alle ins & outs!

Beeld zwanger 31-1

Je baby

Eén ding is vanaf deze week zeker: jouw baby vermaakt zich prima in jouw buik! Hij is zichzelf volop aan het 'ontdekken'. Je kind trekt gezichten, ademt, hikt, beweegt zich veel, zuigt op z’n vingers en draait z’n hoofdje. Een druk programma, dus! Misschien ben je er soms niet zo blij mee, met al die beweging. Maar movement is een goed teken. Ook ziet je baby er nu kant-en-klaar uit, met een mooie roze huid en een stevig lijf. Toch zou je kind de couveuse in moeten, als hij nu wordt geboren. Het temperatuursysteem is namelijk nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is je baby (nog) niet in staat om zichzelf warm te houden. Wel groeien iedere week de kansen van jouw kleine om ook buiten de veilige baarmoeder te overleven. En dat is een heel fijn idee.

Mommy to be

Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed: zo’n zeven liter, in plaats van vijf! Je bloed is ook wat dunner, waardoor het makkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed wordt door je hart rondgepompt, waardoor ook je hart wat meer te verduren heeft. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan, probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of staan.

Symptomen

Misschien heb jij last van lekkende borsten? Dit komt doordat je borsten moedermelk aanmaken, dit is dus heel normaal!  De ‘lekkage’ kan variëren van een druppeltje, tot een aardige hoeveelheid. De melk die je lekt, is colostrum. Dit is de allereerste melk en deze is wat dik en gelig. Als je hier erg veel last van hebt, zou je zoogkompressen (een soort pads) kunnen halen: dit voorkomt vlekken. We hebben het al eerder gehad over harde buiken, maar blijf dit in de gaten houden. Af en toe last van een hare buik is geen punt, maar als je hier vaak last van hebt, ga dan even langs bij je verloskundige. 

to do week 31

To do's in week 31

1. Voorpret met een kraampakket

Zwanger zijn betekent dat je iets meer cadeaus krijgt dan normaal. We love it! Je mag alvast je eerste cadeautje fiksen: een kraampakket! Yay! Bij veel zorgverzekeraars heb je recht op zo’n fijn pakket. Zit dit niet in jou pakket? Niet getreurd! Er zijn heel veel sites waar je een soortgelijk (kraam)pakket kunt aanvragen. 

2. Babykamer helemaal klaar

De vraag “Nou, al bijna hè? En? Is de babykamer al klaar?”, krijg je waarschijnlijk om de haverklap. Waarschijnlijk is deze allang klaar inmiddels, maar misschien is het handig om er nog één keertje doorheen te lopen om te kijken of je alles completemento is?

3. Verzeker je kindje

In ons kikkerlandje ben je verplicht om je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren. Prettig om te weten: alle kids worden automatisch geaccepteerd. Bel even je verzekeringsmaatschappij om te checken hoe dit zit, dan zit jij sowieso safe

Elien 

Reageer