Zwanger week #32

Zwanger zijn is enorm bijzonder! De negen maanden vliegen voorbij, dat is één ding dat zeker is! Inmiddels zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap ondergaat je lijf een hoop veranderingen en ontwikkelt de baby zich elke week. Wij nemen je daarom negen maanden lang mee, door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 32 van je zwangerschap. Lees hier alle ins & outs!

Beeld zwanger 31-1

Je baby

Eerlijk is eerlijk: een kindje krijgen dat een beetje haar op z’n hoofd heeft, willen we allemaal wel. Goed nieuws! Vanaf deze week kan jouw baby al een bos haar hebben. Dit verschilt natuurlijk per kind, maar keep your hopes up! Ook worden de longen van jouw kind klaargestoomd voor de grote buitenwereld. Na de geboorte zijn je baby's longen ineens in een heel andere omgeving en krijgen hierdoor een aardige klap, die natuurlijk opgevangen moet worden. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat er een bepaalde stof wordt vrijgegeven in de luchtzakken van de longen van de baby. Hierdoor klappen deze niet in na de geboorte en kan jouw kind meteen op eigen krachten ademen. Letterlijk een opluchting, dus!

Mommy to be

Het einde van je zwangerschap komt in zicht, dit betekent dat je buik het dagelijks leven inmiddels zwaarder maakt. En zo als voor alles geldt: de laatste loodjes wegen het zwaarst! Misschien ben je al lekker met verlof. Is dit niet het geval, neem dan extra pauzes. Je hebt hier recht op als je zwanger bent. Het is ook wel  lekker om je hoofd én lijf even extra rust te geven tijdens je werkdag. Verder heb je misschien in toenemende mate last van allerlei kwaaltjes, maar ook dit is zo’n acht weken voor je bevalling heel normaal!

Symptomen

Doordat je lichaam zich nu langzaam klaarmaakt voor de bevalling, zal je extra vermoeid zijn. De baby daalt nog steeds in, zodat hij recht voor het geboortekanaal ligt en dus klaar ligt voor de bevalling. Door het indalen kun je een scherpe pijn in je onderbuik hebben, die aan kan voelen als een wee. Ook kun je een brandende pijn hebben, doordat je baby nu lager in je buik zit dan eerst. Je organen en spieren worden dan ook goed op de proef gesteld! Als je baby eenmaal goed ligt, zullen deze klachten afnemen. En ook good to know: door veel rust te nemen, verlicht je 'de pijntjes' al aardig. Sterkte!

beeld zwanger 32-1

To do's in week 32

1. Houd een dromendagboek bij!

Dankzij je zwangerschapshormonen droom je heftiger en levendiger dan normaal. Je beleeft ’s nachts waarschijnlijk de spannendste avonturen in je slaap, dus het is zeer de moeite waard om dit op te schrijven in een dromendagboek. Ook leuk voor later!

2. Smeren

Het kan zijn dat je al aardig wat striae op en rond je buik hebt door alle extra kilo’s. Dit is helaas niet te voorkomen, maar je kunt je huid wel lekker soepel houden met een fijne crème of olie. Er zijn zelfs speciale producten op de markt tegen zwangerschapsstriae. Verwen jezelf hiermee en schaf dus een potje van het één of het ander aan.

3. Eet kleine beetjes

Je baby wordt groter en dit kan betekenen dat jij wat meer trek krijgt. Voorkom dat je helemaal los gaat op allerlei lekkers en eet tussendoor kleine, gezonde snacks. Maak bijvoorbeeld een lekkere dipsaus van humus en eet dit bij een schaaltje komkommer of cherrytomaatjes. Zo blijf je gezond en ook nog een beetje in shape

Elien 

Reageer