Zwanger week #34

Week 34 alweer, wat gaat de tijd snel! Zwanger zijn is erg bijzonder, dat is één ding dat zeker is! Inmiddels zit je alweer in de laatste weken van je zwangerschap. Zowel jouw lichaam als je baby hebben enorm veel veranderingen ondergaan afgelopen tijd. Wij nemen je daarom negen maanden lang mee, door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 34 van je zwangerschap. Lees hier alles dat jij moet weten!

Beeld zwanger 34-1

Je baby

Je baby in deze 34e week eigenlijk zo goed als af. Als je kind nu geboren wordt, moet het misschien iets langer in het ziekenhuis blijven tot het op gewicht is. Je baby is nu nog erg klein, wat wel wat complicaties op kan leveren. De nageltjes van je baby zullen nu gaan groeien en ja de geboorte mag je deze knippen. Houd het knippertje maar bij de hand, want die kleine nagels groeien als kool! Krijg je een jongen? Dan dalen zijn testikels deze week in, vanuit zijn buik naar het scrotum.

Mommy to be

Ook met jouw lichaam is er de afgelopen tijd veel gebeurd. Nu je nog maar heel even moet tot de bevalling, ben je waarschijnlijk al met verlof. Of in ieder geval ga je bijna met verlof. Wat een lekker vooruitzicht. Je kunt last hebben van kramp in je benen, dit kan komen door een slechte bloedsomloop of een lager kalkgehalte. Als je hier last van hebt, strek je benen dan. Als je last heb van rusteloze benen of kriebelbenen, zorg dan dat je met regelmaat stukjes loopt.

Symptomen

Harde buiken kunnen vanaf week 34 gepaard gaan met een soort menstruatiepijn. Niet schrikken: dit zijn je eerste weeën. Weeën geven een krampgevoel in je onderbuik, die lijken op menstruatiekramp. Dit zijn als het goed is je oefenweeën. Ze komen en gaan zonder en verschillen qua heftigheid. Doe wat rustiger aan, als je er veel last van hebt. Als de weeën erg regelmatig komen en in heftigheid toenemen, dan is je bevalling misschien al begonnen! Bel als dit gebeurt je verloskundige, om te overleggen. Ze zal waarschijnlijk bij je langskomen voor controle. Omdat je er vroeg bij bent, is het ziekenhuis de beste plek om te bevallen.

 Beeld zwanger 34-2

To do's in week 34

 

1. Adressen schrijven

Jullie geboortekaartje is als het goed is inmiddels ontworpen en ligt misschien al klaar. Het is handig om jezelf na de bavelling extra tijd en ruimte te geven, door alles goed voor te bereiden. Heb je eraan gedacht om vast de adressen van je familie en vrienden op de enveloppen schrijven? Dat scheelt straks weer, in alle hectiek!

2. Instrueer je man

Weet je man al wat hij straks moet doen tijdens de bevalling en wat zijn rol is? Natuurlijk doe jij – powervrouw – straks het echte werk, maar het is belangrijk dat je ook op je man kunt bouwen. Zorg er samen voor dat je hubby goed bereikbaar is de komende tijd en jou helpt waar nodig.

3. Praat tegen je baby

We zeiden het vorige week al: je baby kan jouw stem horen. Hoe fijn is het, nu jullie nog echt met z’n tweeën zijn de hele tijd, om lekker tegen de kleine aan te kletsen? Hij begrijpt er misschien geen snars van, maar zal het vast fijn vinden dat zijn moeder tegen hem kletst. 

Elien 

Reageer