Zwanger week #35

Wow, je zit alweer in week 35! Het einde is nu écht in zicht. Je zult merken dat je lijf zich klaarmaakt voor de bevalling en dit geldt ook voor je baby. Ook deze laatste weken, nemen we je mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 35, een week waarin je heel wat keren richting het toilet moet lopen door de druk op je blaas. Dit en meer lees je in ons weekoverzicht!

Beeld zwanger 35-1

Je baby

Nu je 35 weken in verwachting bent, is je kind écht klaar voor het leven buiten de buik. Alles zit erop en eraan. Het enige dat zich nog verder moet ontwikkelen, zijn de hersens. Maak je geen zorgen, dit kan ook prima buiten de baarmoeder. De lever van je baby is nu in staat om afvalstoffen te verwerken en ook de nieren zijn nu volledig ontwikkeld. Wow! Baby’s hebben altijd die gezellige dikke baby-look, dit komt door alle extra vetlagen. Zo blijft je baby ook buiten jouw baarmoeder lekker warm!

Mommy to be

In deze week is je baarmoeder zo groot, dat sommige organen een beetje opgeschoven zijn. Zo zitten je longen in de knel. Het is nu goed te merken dat je minder goed functioneert dan normaal. Door het formaat van je baarmoeder drukt deze erg op de blaas en merk je dat je nóg vaker naar het toilet moet dan eerst! Hopelijk is je toilet centraal gesitueerd in je casa, want je zult heel wat wc-bezoekjes afleggen de komende weken. Weet je nog wanneer je voor het laatst je eigen tenen hebt gezien? Waarschijnlijk niet, want bukken is al een paar weken een echte no go. Ben je vaker moe? Dit komt weer omdat je lichaam heel hard bezig is om jouw baby van alle gewenste voedingsstoffen te voorzien. Rust dus nog maar flink uit, deze laatste weken!

Symptomen

Vorige week bespraken we symptomen als harde buiken, oefenweeën en het indalen van je baby. Ook deze week zal je enkele van deze symptomen waarschijnlijk hebben. Nu je tegen het einde van je zwangerschap zit, verlies je ongewenst urine. Dit komt doordat je sluitspier is verslapt. Dit fenomeen heet zwangerschapsincontinentie en kan optreden als je lacht of huilt. Gelukkig zijn het maar een paar druppels iedere keer, maar toch: lekker is anders. Ook dit trekt na de delivery vanzelf weer bij, pieker hier dus niet teveel over! 

Beeld zwanger 35-2

To do's in week 35

1. Verhoog jullie bed

Een hoog bed stapt gemakkelijk in en uit. Dit is wel zo fijn, want na je bevalling zal je meer in bed liggen dan je gewend bent. Daarnaast komt er een kraamverzorgster en wordt jouw bed haar ‘werkplek’.  Hierdoor moet je bed aan wat eisen voldoen, de belangrijkste is dat het een minimale hoogte van 80 centimeter heeft. Je kunt bed-verhogers kopen, die zijn hier speciaal voor gemaakt. Deze kun je ook lenen via je kraamzorgbureau. 

2. Koop een kinderwagen!

Neem de tijd om een kinderwagen te kopen, want er is enorm veel keuze. Het populairste merk is Bugaboo, maar er zijn ook genoeg andere merken. Maak een lijstje met dingen die jullie belangrijk vinden en ga lekker samen op kinderwagenjacht!

3. Doe bekkenbodemspier-oefeningen

Nu je last hebt van urineverlies, is het handig om oefeningen te doen voor je bekkenbodemspieren. Kracht is macht! Hoe sterker deze spieren zijn, hoe kleiner de kans is dat je last blijft houden van incontinentie na de bevalling. Online kun je een hoop filmpjes en oefeningen vinden. Maar je kunt natuurlijk ook de verloskundige of gynaecoloog contacten! 

Elien 

Reageer