Zwanger week #36

Wow, je zit alweer in week 36! Het einde is nu écht in zicht. Je zult merken dat je lijf zich klaarmaakt voor de bevalling en dit geldt ook voor je baby. Ook deze laatste weken nemen we je mee door de verschillende fases van je zwangerschap. Deze week is het tijd voor week 36, een week waarin je veel rust moet nemen. Wij geven je een update met alle nice to know's. Succes met de laatste loodjes!

Beeld zwanger 36-1

Je baby

36 weken zwanger zijn, is best zwaar. Het grote moment is bijna daar en dit betekent dat het erg krap is in je baarmoeder. Niet gek ook, want je kind weegt nu ongeveer drie kilo! De huid van je baby is bedekt met huidsmeer. Dit is een glad, wit laagje, dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Als het goed is, verliest je baby dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap. Is jouw baby al begonnen met indalen? Zo niet, dan is de kans rond groot dat dit deze week gebeurt. Eigenlijk betekent indalen dat de baby tot diep in je bekken zakt. Sommige baby’s liggen andersom, met hun stuitje naar beneden. Dit heet een stuitligging. Omdat de kans klein is dat baby’s nog zelfstandig kunnen draaien in week 36, kan een (getrainde) verloskundige hem proberen van buitenaf te draaien. 

Mommy to be

Gefeliciteerd, je bent met zwangerschapsverlof! Wat een heerlijk moment, je hebt het verdiend! Mocht je baby nu ingedaald zijn, dan slaak je waarschijnlijk een zucht van verlichting. Dit omdat je longen nu wat meer ruimte hebben en jij dus wat meer lucht. Ook betekent dit dat je minder last hebt van maagzuur. But nothing’s for free: je hebt nu weer andere ongemakken. Zo moet je nog steeds enorm vaak plassen en ook lopen is een hele uitdaging. 

Symptomen

Misselijkheid en buikpijn zijn symptomen waar je in deze week van je zwangerschap veel last van kunt hebben. Dit zou een teken kunnen zijn dat de bevalling gaat beginnen. Maar juich niet te vroeg, het kan ook betekenen dat je last hebt van je darmen. Lastig hè, al die dubbele betekenissen? Laat het zwaar tafelen maar achterwege, want je darmen zijn op dit moment een beetje verdrukt. Eet kleine beetjes - als je überhaupt aan eten kan denken. Zo hebben je darmen tijd om dit rustig te verwerken. Aan het eind van deze week is je baby voldragen en kan de bevalling dus ieder moment beginnen. Mén, wat spannend!

Beeld zwanger 36-2

To do's in week 36

1. Bedenk wie je bij de bevalling wilt

Heb jij al bedacht wie je aan je bed wil hebben, tijdens je bevalling? Natuurlijk in ieder geval je partner. Maar misschien ook een goede vriendin, of één van je ouders? En heb je ook al bedacht of je wilt dat er foto’s of een video gemaakt worden? Bedenk dit even goed, want tijdens de bevalling heb jij héél andere dingen te doen...

2. Babyproof koffertje 

Jouw eigen koffer staat waarschijnlijk al weken klaar, maar heb je eraan gedacht om ook voor je baby een koffer te pakken? Stop in ieder geval 2 rompertjes en pakjes in de koffer. Maar ook een muts en sokken zijn handig. Nice to know: was even alles voor je het inpakt, want die kleine hummeltjes zijn heel vatbaar voor bacteriën!

3. Las middagdutjes in

Sla je middagdutje niet over. Ook al slaap je overdag misschien niet echt, het werkt wél ontspannend! Zo ontlast je je ‘banden’ en je onderrug. Ga dus lekker op bed liggen ’s middags en leg een kussen onder je knie, ter ondersteuning. Sweet dreams!

Elien 

Reageer